Πέρα από τις επιταγές του κυρίαρχου, ενάντια στην ιδιώτευση και την αλλοτρίωση,
ρισκάρουμε για τα όμορφα, παλεύουμε για το αύριο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 στον Ε.Κ.Χ ΦΑΒΕΛΑ:

19:00 Εκδήλωση:
“Πειραιάς πόλη προς πώληση: ανάπτυξη για τι και για ποιον”
Εισηγήσεις από:
•Στέφανος Μπατσής (Περιοδικό Βαβυλωνία)
•Εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας “Ενεργοί πολίτες της Πειραϊκής”
•Ex portu-Αντιεξουσιαστική Κίνηση Πειραιά

22:00 Ρεμπέτικο γλέντι με ζωντανή μουσική.

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019 στο Πανεπιστήμιο Πειραιά:

18:00 Εκδήλωση:
“Κοινωνικές αντιστάσεις στην εποχή του ψηφιακού ολοκληρωτισμού”
Εισηγήσεις από:
•Κωνσταντίνος Μερσινιάς (δικηγόρος)
•Αντώνης Μπρούμας (Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας)
•Λουκάς Σταμμέλος (omnia tv)
•Ex portu-Αντιεξουσιαστική Κίνηση Πειραιά

21:00 HIP HOP LIVE:
•ΚΑΝΩΝ
•TWINSANITY
•OBNOXIOUS KAS
•ΡΑΜΜΕΝΟΣ ΑΣΣΟΣ

*κατα τη διάρκεια του φεστιβάλ θα λειτουργεί μπαζαρ βιβλίου.

ΚΑΛΕΣΜΑ:

Η ex portu Αντιεξουσιαστική Κίνηση Πειραιά εδώ και τρία έτη από τη συγκρότησή της, δραστηριοποιείται στις γειτονιές του Πειραιά, διαχέοντας το νόημα της κοινωνικής αντιεξουσίας στον κοινωνικό ιστό της πόλης μας. Επιχειρούμε την πολιτική εμπλοκή με τα τοπικά ζητήματα των κοινών και τοποθετούμαστε επί της πολιτικής επικαιρότητας, με στόχο την άμεση δράση για τη δημιουργία κοινωνικών αντιεξουσιών. Συμμετέχουμε στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Φαβέλα από τη δημιουργία του έως και σήμερα, διεξάγοντας πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, “πλέκοντας” νήματα ελευθερίας σε έδαφος και δομές, που λειτουργούν πέρα από τις επιταγές του κυρίαρχου και ενάντια σε αυτές. Συμμετέχουμε στα αντιφασιστικά δρώμενα της πόλης και με αισιοδοξία βλέπουμε τις γειτονιές μας να “καθαρίζουν” από το εθνικιστικό και φασιστικό δηλητήριο. Αγωνιζόμαστε για την κοινωνική αντίσταση στην από τα πάνω διαχείριση των ζωών μας, η οποία αλλοιώνει τόσο τα άτομα όσο και τα τοπία της Μητρόπολης που ζούμε και αγαπάμε.

Όλα αυτά, λειτουργώντας με ανοικτές συνελεύσεις με βάση την άμεση δημοκρατία και την αντιεραρχία, στοχεύοντας όχι στη δημιουργία ενός πρωτοπόρου πόλου που απευθύνεται στην κοινωνία για να διογκωθεί, αλλά ως ένα κομμάτι της κοινωνίας που σκοπεί στη διαρκή διάδραση και συνδιαμόρφωση.

Προς όλα ταύτα, αποφασίσαμε να διεξάγουμε το πρώτο Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ Πειραιά. Ήτοι, το διήμερο 18-19 Ιανουαρίου, αποφασίσαμε να στήσουμε μια γιορτή στον δημόσιο χώρο της γειτονιάς μας, ώστε να συζητήσουμε τη σύγχρονη ριζοσπαστικοποίηση του πολιτικού πράττειν, να γλεντήσουμε με βάση το συλλογικό βίωμα και να προτάξουμε τη δύναμη για την ελευθερία, ενάντια στη σήψη της αλλοτρίωσης και της ανάθεσης.

Την Παρασκευή 18 του μήνα ξεκινάμε με μια εκδήλωση – συζήτηση σχετικά με την γοργή και άκρατη ανάπτυξη, η οποία λαμβάνει χώρα στις γειτονιές μας. Μια ανάπτυξη αποφασισμένη έξω από το κοινωνικό πεδίο, σε κλειστές αίθουσες γραφειοκρατών κράτους και κεφαλαίου, μια ανάπτυξη που αλλοιώνει τον τόπο που μεγαλώσαμε και ζούμε, μετατρέποντας το δημόσιο χώρο σε εμπόρευμα, μια ανάπτυξη που απλώνει από τα πάνω χέρι στις ζωές και τις συνήθειές μας. Σαφώς, πρόκειται για μια συζήτηση, που αφορά όλους, από τους χειμερινούς κολυμβητές στα Βοτσαλάκια και όσους συναθροιζόμαστε “για μπύρα” στα πεζούλια, μέχρι τους κατοίκους της Πειραϊκής που πλήττονται άμεσα από μπαζώματα του Δήμου και τους εργαζόμενους του λιμανιού που είναι έρμαια ενός κρατικού μονοπωλίου (αυτού της Κίνας).

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου μεταβαίνουμε από το τοπικό στο υπερ-κρατικό, και συζητάμε για τον τρόπο που η ψηφιακή τεχνολογία επηρεάζει τις ζωές μας, για το πώς παρέχει, σε εξουσία και κυριαρχία, διόδους παρείσφρησης στην ιδιωτικότητά μας, για τη δυνητική δυστοπία που ανακύπτει μέσα από τις σχέσεις βιοεξουσίας της ψηφιακής εποχής, αλλά και για τις κοινωνικές αντιστάσεις που οφείλουμε να οικοδομήσουμε για να αντισταθούμε σε όλα αυτά.

Το Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ Πειραιά δεν συνιστά ένα πυροτέχνημα με αρχή – μέση -τέλος. Αντιθέτως, είναι μια θέσμιση που έρχεται σε συνέχεια της διαρκούς προσπάθειας και επαγρύπνησης που επιδεικνύουμε για την επανανοηματοδότηση του δημόσιου χώρου και την άμεση δράση και δημιουργία εντός αυτού.

Καλούμε όλες και όλους, λοιπόν, το διήμερο 18-19 Ιανουαρίου στην Φαβέλα και στο Πα.Πει, ώστε μέσα από την τριβή και τη συνδιαμόρφωση, να γνωριστούμε, να μοιραστούμε τα αδιέξοδά μας και να οικοδομήσουμε σχέσεις, ικανές να δημιουργήσουν ρήγματα στο υπάρχον της αριστερής διαχείρισης, της κουλτούρας της ανάθεσης και της ατομικής ιδιώτευσης του ανταγωνισμού.

ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΕΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Υ.Γ. Το Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ Πειραιά, ως αναφέρθηκε παραπάνω, αποτελεί μια συνέχεια της παρουσίας μας και την πολιτικής εμπλοκής μας στον Πειραιά. Αποτελεί μια ιδέα και ένα όνειρό μας. Όμως, αποτελούσε μια ιδέα και ένα όνειρο ενός ανθρώπου που δεν είναι πια εδώ. Ενός ανθρώπου που έδωσε πολλά από την ψυχή του στην σύνθεση του πολιτικού μας λόγου. Ενός ανθρώπου που πολλάκις έθεσε το σώμα του στους συλλογικούς αγώνες μας. Ενός ανθρώπου που η παρουσία του ήταν συνεπής και καθοριστική στη δράση και τα έργα μας. Εμείς, λοιπόν, γιορτάζουμε για έναν λόγο παραπάνω, για τη χαρά που θα δίναμε στον Πέτρο.

Αδερφέ, σύντροφε, φίλε, απών όσο ελάχιστοι, παρών όσο κανείς.

Comments are closed.