Κείμενο για την Πρωτομαγιά και κάλεσμα στην πορεία, την Τρίτη στις 10 π.μ στο Εργατικό Κέντρο
ΑΠΟ ΤΟ 1886 ΣΤΟ 2018, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη εξεγέρσεις, επαναστάσεις κι αντιστάσεις απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Η Πρωτομαγιά του 1886 είναι από τις ημερομηνίες ορόσημο για την αντίσταση των ανθρώπων στην αθλιότητα που προκαλείται από τις επιταγές του κεφαλαίου και τη βαναυσότητα του κρατικού μηχανισμού. Τα αιτήματα που διεκδικούσαν οι εργάτες τότε είναι επίκαιρα έως σήμερα, αφού πάντοτε οι μάζες των εκμεταλλευόμενων δέχονται τα πλήγματα από την οικονομική κατάρρευση του καπιταλιστικού οικοδομήματος. Έτσι, η χαρακτηριστική καθιέρωση του 8ώρου στο Σικάγο έπειτα από τις αιματοχυσίες της Πρωτομαγιάς, φαντάζει σε πολλές περιπτώσεις ένα προνόμιο που έχει εκλείψει. Η εκμετάλλευση των κοινωνιών δεν περιορίζεται, φυσικά στους εργασιακούς χώρους, αφού ο καπιταλισμός ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η εμπορευματοποίηση της καθημερινότητας, η ακραία κατανάλωση, η αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού που προκαλείται από την εντατικοποίηση της ζωής κι από την εισβολή του θεάματος στις ανθρώπινες σχέσεις, είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα άμεσου ή έμμεσου ελέγχου στα άτομα. Έτσι, κι η αντίσταση των κοινωνιών δεν περιορίζεται στη διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας, αλλά προχωράει στη συνολική αλλαγή των όρων ζωής, στη διεκδίκηση του δημόσιου χώρου και χρόνου, στη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τη ζωή μας, στη συνολική ανθρώπινη χειραφέτηση.
Μία τέτοια μορφή σύγχρονης αντίστασης των κοινωνιών στην επιθετικότητα του κεφαλαίου και του κράτους είναι το οικολογικό ζήτημα. Η ανάπτυξη που πιπιλούν οι κυβερνήσεις διαρκώς και που φανερώνει την διάθεση του κράτους να ξεπουλήσει τα πάντα σε μεγάλες εταιρίες, έχει καταστροφικότατες συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων. Άθλιες συνθήκες εργασίας, καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλοίωση του φυσικού πλούτου κι ερήμωση των ανθρώπινων κοινοτήτων. Αυτά θέλουν να φέρουν και στην Ήπειρο, με την εξόρυξη πετρελαίου που σχεδιάζει η ισπανική Repsol με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κυβερνώντων. Η έρευνα και η εξόρυξη υδρογονανθράκων θα φέρει ανυπολόγιστη καταστροφή στον τόπο μας, αν το αφήσουμε να συμβεί.
Απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές λεηλασίας και καταστροφής, οι κοινωνίες αντιστέκονται, επανανοηματοδοτούν τη σχέση τους με τη φύση, με την παραγωγή, με το κράτος και τις επιχειρήσεις. Η συνολική κοινωνική χειραφέτηση πρέπει πάντοτε να είναι ο στόχος μας, είτε μιλάμε για την αντίσταση στη μισθωτή σκλαβιά που μας επιβάλλουν, είτε μιλάμε για το φυσικό περιβάλλον, στο οποίο ζούμε. Τη φετινή Πρωτομαγιά, όπως και κάθε μέρα, αντιστεκόμαστε στη φτωχοποίηση των ζωών μας, επιδιώκουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, πάντοτε σε αλληλεγγύη με όλες τις καταπιεσμένες κοινωνικές ομάδες που εχθρεύεται ο φασισμός κι οργανωνόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τα σχέδιά τους για εξορύξεις εδώ στην Ήπειρο και παντού.
ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ – ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
(Συνέλευση κάθε Πέμπτη στις 7 μ.μ στον ε.κ.χ Αλιμούρα, Αραβαντινού 6 εντός της στοάς)

Write A Comment

3 × one =