Οι ιθαγενικές κοινότητες και η αυτονομία των Ζαπατίστας απειλούνται από την νέα αριστερή κυβέρνηση του Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ στο Μεξικό και από τα αναπτυξιακά του υπερ-προγράμματα . Σε αυτά περιλαμβάνονται ο σιδηρόδρομος «Το Τρένο Μάγια» , που προϋποθέτει την ένωση Ατλαντικού – Ειρηνικού μέσω ενός μεγάλου αυτοκινητόδρομου και το σχέδιο δενδροφύτευσης ενός εκατομμυρίου εκταρίων της ζούγκλας Λακαντόνα με χωροκατακτητικά, εμπορεύσιμα δέντρα. Ας αντιληφθούμε την κρισιμότητα της κατάστασης για του Ζαπατίστας που φέτος κλείνουν 25 χρόνια ζωής δίνοντας απάντηση στο καπιταλιστικό και φιλελεύθερο σύστημα με λαική αυτοκυβέρνηση, άμεση δημοκρατία και συλλογικούς αγώνες, με τον ΕΖLΝ να έχει ευρύτατη κοινωνική αποδοχή.

Οι ιθαγενικές κοινότητες απειλούνται με αρπαγή της γης τους , αφανισμό των αυτοοργανωμένων δομών τους , του πολιτισμού τους και του οικοσυστήματος με το οποίο είναι αυτός συνδεδεμένος. Όλα αυτά κάτω από το περιτύλιγμα της ανάπτυξης με σκοπό το κέρδος και τον έλεγχο των πόρων σε βάρος των κοινοτήτων. Η διπλή επίθεση που δέχονται οι Ζαπατίστας από τα ΜΜΕ, με τη συκοφάντηση του αγώνα τους, την προσπάθεια απομόνωσης, τις επιθέσεις από παραστρατιωτικές ομάδες και τις απειλές χρήσης της εθνοφυλακής ολοκληρώνουν το τοπίο της καταστολής.

«Μόνοι θα υπερασπιστούμε ό, τι έχουμε χτίσει» μας λένε οι Ζαπατίστας και εμείς στεκόμαστε αλληλέγγυοι μαζί τους . Ο αγώνας τους για γη και ελευθερία ενώνεται με την αντίσταση ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου στην Ήπειρο, στη Δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο, στην Κρήτη. Η ελληνική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει το 1/3 των εδαφών της χώρας σε πετρελαϊκούς κολοσσούς. Στην περιοχή της Ηπείρου οι έρευνες έχουν ήδη ξεκινήσει παράνομα και οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν την απαραίτητη ενημέρωση. Η ιστορία μας έχει δείξει πως την πετρελαϊκή βιομηχανία σύντομα ακολουθεί η εξαθλίωση, οι εξορύξεις αποτελούν απειλή για τη φύση, το νερό, την υγεία και τις δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών.

Η υποβάθμιση των ζωών μας από την επιβολή της κατ ευφημισμόν ανάπτυξης είναι παγκόσμια και ως τέτοια μόνο μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, μέσα απ’ συλλογικούς αγώνες και τη δικτύωση των τοπικών αντιστάσεων.

Ένα νήμα που ενώνει την Ήπειρο με την Τσιάπας κάνοντας την αλληλεγγύη, έμπρακτη αντίσταση και υπεράσπιση στο εδώ και το τώρα.

Αγωνιζόμαστε από κοινού, γνωρίζοντας πως ο αγώνας δεν αφορά μονάχα τον έναν τόπο ή τον άλλον, αλλά όλους τους τόπους μαζί και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

ΟΙ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΕΣ!

Χειρονομία Αντιεξουσιαστική Κίνηση
Ανοιχτή Συνέλευση κάθε Πέμπτη στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Αλιμούρα (Αραβαντινού 6, εντός στοάς Σκόρδου είσοδος και από Τσιριγώτη 14)

Comments are closed.