H αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμού κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο, αλλά και η αστυφιλία που ακολούθησε με την καθολική αποδοχή της αστικής ανάπτυξης δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για μια αστική τερατογένεση στην Ελλάδα.

Η βιομηχανική και οικοδομική ανάπτυξη στην Αθήνα ήταν τέτοιου μεγέθους που κατάφερε μέσα σε λίγες δεκαετίες να καταστρέψει έναν από τους ομορφότερους τόπους στον κόσμο όσον αφορά το φυσικό αλλά και το αστικό περιβάλλον.Δεν θα παρατηρήσουμε μεγάλες διαφορές από πολλές άλλες περιοχές της Γης, ωστόσο το αστικό σύμπλεγμα της Αθήνας συγκεντρώνει σχεδόν το μισό πληθυσμό ολόκληρης της χώρας. Αυτή η πραγματικότητα υποδηλώνει από τη μια την απότομη εισβολή των καπιταλιστικών αξιών της ανάπτυξης και του άμεσου κέρδους στην Ελληνική κοινωνία και από την άλλη την παντελή έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού σε όλες τις βαθμίδες της διαχείρισης της εξουσίας (πολεοδομικές υπηρεσίες, χωροταξικός σχεδιασμός).

Ο καιροσκοπισμός του homo economicus, του ανθρωπολογικού τύπου του καπιταλισμού, υπακούει σε έναν και μόνο νόμο αυτόν της επιδίωξης του μεγαλύτερου κέρδους με το μικρότερο κόστος. Υπακούωντας σε αυτόν τον πανίσχυρο νόμο οι άνθρωποι μπάζωσαν τις ζωές τους και σήμερα για πολλοστή φορά θρηνούμε δεκάδες νεκρούς από μια νεροποντή. Σε αυτόν το νόμο υποτάσσονται όλοι οι οικοδομικοί και πολεοδομικοί κανονισμοί, όλοι οι μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι επιχειρηματίες, οι δικαστές, οι δημοτικοί και κρατικοί υπάλληλοι και φυσικά οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους είτε πρόκειται για τον Περιφερειάρχη είτε για τον Δήμαρχο είτε πρόκειται για τον πρωθυπουργό
.
Πριν ακόμη σταματήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα των ιθυνόντων για την πρόσφατη καταστροφή στο Θριάσιο Πεδίο έρχονται στη δημοσιότητα οι κραυγές αγωνίας των ευαισθητοποιημένων πολιτών της Ανατολικής Αττικής για τις εργολαβικές παρεμβάσεις στο Μεγάλο Ρέμα, οι οποίες παρεμβάσεις προμηνύουν την επερχόμενη καταστροφή. Η λογική αυτών των εργολαβικών παρεμβάσεων είναι παρόμοια με τη λογική των παρεμβάσεων που προκάλεσαν την πρόσφατη καταστροφή.

Και πριν ακόμη στεγνώσει το χώμα που σκεπάζει τους νεκρούς του Θριασίου η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου καρφιτσώνει μισό δισεκατομμύριο ευρώ στα μάτια των εργολάβων. Με fast track διαδικασίες εμφανίζονται ώριμα από μελετητικής άποψης σχέδια έτοιμα να εκτελεστούν, τα οποία δεν μας εξηγεί κανείς γιατί περίμεναν μια τέτοια καταστροφή για να εμφανιστούν!

Στις φωνές που ερχόνταν με συγκλονιστικό τρόπο από το βιομηχανικό παρελθόν της Ελευσίνας στη σπουδαία εικαστική εγκατάσταση Πανουκλιά στο περσινό «Φεστιβάλ Ελευσίνας» προστίθενται και οι φωνές των πνιγμένων και των πληγέντων μιας νεροποντής -θυμάτων της ανάπτυξης –και παραφράζοντας τον τίτλο της εικαστικού θα πούμε «ότι φωτεινό μπορεί να ειπωθεί παραμένει μια εικασία μέχρι οι άνθρωποι να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους».

Το μπάζωμα των δρόμων του νερού στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου, η εργολαβικού τύπου αντιμετώπιση των ζητημάτων διαχείρισης των ρεμάτων και η διαχρονική αντιμετώπιση του θέματος των πλημμυρών με βάση το οικονομικό όφελος των ημετέρων είναι τρεις βασικοί άξονες μιας πολιτικής ευθύνης η οποία μοιράζεται ισόποσα στους εκάστοτε δημάρχους, στον εκάστοτε περιφερειάρχη, στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται όλες οι πλευρές του πολιτικού συστήματος δημιούργησε και δημιουργεί αστικές ερήμους στις οποίες πνίγονταν, πνίγονται και θα πνίγονται συμπολίτες μας. Αστικές ερήμους που διευρύνονται με επιχειρήσεις όπως του Λάτση στο Ελληνικό, του Μελισσανίδη στη Φιλαδέλφεια, του Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος, στον εμπορικό σχεδιασμό της διαχείρησης απορριμάτων, των σχεδιαζόμενων εξορύξεων βωξίτη στη δυτική Αττική.

Η ανάπτυξή τους αυτή δημιουργεί περιβαλλοντικές ερήμους όπως στις Σκουριές της Χαλκιδικής με τις εξωρύξεις της Eldorado Gold, στη Νότια Πίνδο με τα φράγματα Μεσοχώρας και Συκιάς και την επικείμενη καταστροφή του Αχελώου.

Η ανάπτυξη του Τσίπρα η ανάπτυξη του Μητσοτάκη, η ανάπτυξη του Κουτσούμπα αλλά και η ανάπτυξη του ναζιστή Μιχαλολιάκου που μαζεύει ψήφους σε αυτές τις περιοχές οδηγούν νομοτελειακά σε καταστροφές όπως η πρόσφατη στο Θριάσιο Πεδίο. Δεν πρόκειται βεβαίως για τραγωδία αλλά για την αυτοκαταστροφική ετερονομία των κοινωνικών και πολιτικών μας θεσμίσεων.

Τα νερά των βουνών έχουν μνήμη και πότε πότε θυμούνται από που περνούσαν.

Το Θριάσιο Πεδίο έχει τη δική του βιομηχανική μυρουδιά!

Το Θριάσιο Πεδίο «φιλοξενεί» τα εργαλεία της βαρειάς
ανάπτυξης της Ελλάδας!

Το Θριάσιο Πεδίο είναι η χαβούζα της Αθήνας!

Το Θριάσιο Πεδίο θρηνεί 23 νεκρούς!

Η ανάθεση της πολιτικής απόφασης δίνει απόλυτη ελευθερία στον καιροσκοπισμό και την κερδοσκοπία.
Η ανάθεση της πολιτικής απόφασης κάνει τον νόμο ανενεργό ή ενεργό αναλόγως πώς συμφέρει τους εκάστοτε ισχυρούς.

-Συγκρότηση αυτόνομων κοινοτήτων Άμεσης Δημοκρατίας στις γειτονιές των σύγχρονων αστικών συμπλεγμάτων.

– Ίση συμμετοχή όλων των πολιτών στις πολιτικές αποφάσεις.

-Αυτοπεριορισμός – χρήση και κατεύθυνση της τεχνολογίας προς το κοινό καλό και όχι στην υπηρεσία του κέρδους.

-Κοινωνικές αντιεξουσίες παντού για την Άμεση Δημοκρατία, για την Ατομική και Κοινωνική Αυτονομία!

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας

Comments are closed.