Μύθοι και ερωτήματα για το ασφαλιστικό
ΕΠΕΙΔΗ διάφορα πράγματα ακούγονται τον τελευταίο καιρό από δω και από κει, δεξιά και αριστερά, από πρόθυμα παπαγαλάκια της εξουσίας και πρόθυμους ομοτράπεζους του «κοινωνικού διαλόγου», ας ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα ευθύς εξαρχής για το ασφαλιστικό: ØΔεν υπάρχει πρόβλημα, όπως μας λένε κυβέρνηση, αντιπολίτευση και άλλοι. Τα ταμεία αντέχουν 20 και 30 χρόνια, μπορεί και παραπάνω. Αυτό που δεν αντέχει, αυτό που δεν κρατιέται είναι το κεφάλαιο που επιθυμεί πλήρη κυριαρχία επάνω στον πλούτο και τον ιδρώτα των ανθρώπων.
Ø Οι αποφάσεις για επενδύσεις αποθεματικών, ομόλογα, όλες οι αποφάσεις για τη διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων είναι πολιτικές αποφάσεις. Δεν είναι αποφάσεις της κοινωνίας, είναι αποφάσεις του Κράτους, που δεν υπάρχει παρά για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τη δική του αναπαραγωγή.
Ø Κρατική πολιτική απόφαση είναι το χάρισμα χρεών των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ. Απόφαση κρατική, που δεν έχει σημασία ποια κυβέρνηση την πήρε.
ΕΡΩΤΗΜΑ (προς κάθε κατεύθυνση): Πόσες και ποιες επιχειρήσεις ωφελήθηκαν στα Γιάννενα από τις ρυθμίσεις αυτές; Ας αναρωτηθούμε όλοι και θα αποκαλυφθεί για ποιον υπάρχει το Κράτος. Θα επανέλθουμε σύντομα στο ζήτημα αυτό.
ØΔεν υπάρχει τριμερής χρηματοδότηση παρά μόνο εξαναγκαστική (υποχρεωτική) χρηματοδότηση των Ταμείων αποκλειστικά από τους εργαζόμενους. Κράτος και αφεντικά δεν πληρώνουν (δεν πλήρωσαν ποτέ!). Αντίθετα, μας εκβιάζουν καθημερινά με το φόβο της ανεργίας, με την απαξίωση της εργασίας (stage, τετράωρα, ανασφάλιστη-μαύρη εργασία, ιεραρχία μισθών-θέσεων), με τον κοινωνικό εξοβελισμό της τρίτης ηλικίας.
ΑΛΗΘΕΙΑ έχουμε αναρωτηθεί ποτέ τι θα συνέβαινε εάν οι εργαζόμενοι αρνούνταν να εισφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία και επέλεγαν ελεύθερα και συλλογικά έναν άλλο τρόπο να αποταμιεύσουν χρήματα για τα γηρατειά τους; Πραγματικά, αν τα έδιναν σε ένα φορέα δημοτικό-κοινωνικό, έστω και μέσα σε συνθήκες του σημερινού καπιταλιστικού καθεστώτος, πώς θα ήταν τα πράγματα;
ΚΑΙ ΤΟΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ‘ΛΥΘΕΙ’ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ;
Μα, για περάσουν οι νέες εργασιακές σχέσεις, για να στρωθεί ο δρόμος για πλήρη κυριαρχία του κεφαλαίου που θα κερδίζει ολοένα και περισσότερο, χωρίς σταματημό με το Κράτος να αποφασίζει, να νομοθετεί στο όνομα της Κοινωνίας, στην ουσία ενάντιά της. Ένα μόνο στοιχείο για αυτό: Σήμερα, η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων φτάνει τα 35 δις ?, όταν η περιουσία του τραπεζικού τομέα φτάνει τα 15 δις ? και υπολογίζεται ότι τα επόμενα χρόνια η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων μπορεί να φτάσει τα 160 δις. Είναι πραγματικά τόσο πολύ το χρήμα αυτό που ανοίγει τόσο πολύ η όρεξη των ιδιωτικών εταιρειών.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό γιατί μας αφορούν όλους, γιατί είναι αγώνας της κοινωνίας ενάντια στο Κράτος για να επανακτηθεί ο κοινωνικός πλούτος.
Τέρμα στους διαχωρισμούς.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ γιατί μας ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ όλους, γιατί είμαστε άνεργοι, εργαζόμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ γιατί δεν μπορεί να μας εκπροσωπήσει και δεν μπορούμε να εκπροσωπήσουμε κανέναν, παρά μόνο τον υπεύθυνο εαυτό μας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ γιατί το ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο το εάν τα περάσουν τα (μη ανακοινωμένα ακόμη) κυβερνητικά μέτρα αλλά σχετίζεται με τον αγώνα της κοινωνίας να επανακτήσει τον κοινωνικό πλούτο, εν τέλει την ελευθερία να δημιουργεί, να εργάζεται, να σκέφτεται.
Και για να γίνουμε ακόμη πιο συγκεκριμένοι:
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
…σημαίνει ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ
…σημαίνει ΑΓΩΝΑΣ ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΟΣ, ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
ΜΕ ΤΗ ΜΑΦΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
Χειρονομία Αντιεξουσιαστική Κίνηση

Write A Comment

5 × 5 =