Η 22χρονη Mahsa Amini είναι το θύμα της κρατικής γυναικοκτονίας στο Ιράν. Υπέκυψε στα τραύματά της, έπειτα από το βασανισμό της από την αστυνομία “ηθικής” του Ιράν, γιατί δεν φορούσε με “ορθό” τρόπο την μαντήλα της.
Αυθόρμητα αντιδρώντας οι γυναίκες ξεχύθηκαν στους δρόμους, καίγοντας τις μαντήλες και κόβοντας τα μαλλιά τους σε ένδειξη πένθους και διαμαρτυρίας. Στο πλευρό τους, η πλειοψηφία του ιρανικού λαού διαδηλώνει με οργή που ξεχειλίζει από την καταπίεση που υφίστανται από το θεοκρατικό και πατριαρχικό ιρανικό καθεστώς.
Ήδη το αυταρχικό καθεστώς καταστέλλει με τον πιο σκληρό τρόπο τον αγώνα τους με πάνω από 36 νεκρούς(23/09) από την αστυνομία, ενώ περιορίζει την ελευθερία έκφρασης εμποδίζοντας την πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Στεκόμαστε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στις γυναίκες και στην αντιστεκόμενη κοινωνία στο Ιράν, που εξεγείρονται για τα θεμελιώδη δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για μια ανάσα ελευθερίας και την δικαιοσύνη.
Ενώνουμε τις φωνές μας εκφράζοντας την οργή μας για τις γυναικοκτονίες, την κοινωνική αδικία και την κρατική καταστολή στο Ιράν και όπου αλλού στον κόσμο, από άκρη σε άκρη.
Υψώνουμε μαζί τους τη γροθιά μας και τη σημαία με τα γυναικεία μαλλιά, του νέου πανανθρώπινου συμβόλου εξέγερσης και αντίστασης απέναντι στην καταπίεση και στα δεσμά του κράτους και της πατριαρχίας.
*Το σύνθημα “γυναίκα, ζωή και ελευθερία“, έγινε τραγούδι στα χείλη του οργισμένου πλήθους για πρώτη φορά την ημέρα της κηδείας της Mahsa Amini στο Saqqez.
Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης

Comments are closed.