Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση την Παρασκευή 18/10/2019 με θέμα τις συνθήκες εξόντωσης των προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, όσων γλυτώνουν από τον πόλεμο, την φτώχεια και τα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ματέο Σαλβίνι ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα στην Ιταλία θεσμοθετεί το περιβόητο “διάταγμα ασφαλείας” με το οποίο απαγορεύει τον ελλιμενισμό πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες κλείνοντας τα λιμάνια της Ιταλίας. Με αυτό τον τρόπο ποινικοποιείται με τον πιο ωμό τρόπο η διάσωση και η αλληλεγγύη καθώς διάφορες διασωστικές ομάδες στη Μεσόγειο έρχονται αντιμέτωπες με διώξεις του πληρώματος και κατασχέσεις των πλοίων την ίδια στιγμή που εκατοντάδες άνθρωποι πνίγονται στη θάλασσα. Παρά το γεγονός ότι ο Σαλβίνη δεν είναι σήμερα στην κυβέρνηση, η ακροδεξιά ρητορική εξακολουθεί να προταγωνιστεί και το “διάταγμα ασφαλείας” φαίνεται να αποτελεί πρότυπο για τη Νέα Δημοκρατία και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

Μέσα από αυτή την εκδήλωση θέλουμε να αναδείξουμε το καθεστώς ειδικής μεταχείρισης και διαρκούς εξαίρεσης των προσφύγων και μεταναστών σε μία συγκυρία που οι απόψεις του Σαλβίνη αναπαράγονται από την σημερινή κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας “εικόνες εισβολής” τις βάρκες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά και μιλώντας για “λαθρομετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα στη σίτιση”. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των αστυνομικών επιχειρήσεων για την εκκένωση καταλήψεων προσφύγων στα Εξάρχεια ως αφετηρία εφαρμογής του δόγματος νόμος και τάξη.

Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να μην επιτρέψουμε να περάσει η ακροδεξιά ρητορική και το μίσος που διατυπώνεται κάθε μέρα με αυξανόμενη συχνότητα και ένταση

Comments are closed.