ka

Το παρακράτος κάθε μέρα εδώ, ενωμένο δυνατό…

 

Αντρέας Καμπέρης, μια ιστορία σε συνέχειες… 

Αν αναλογιστούμε πόσοι στηρίζουν αυτόν το νέο επιχειρηματία της πόλης, φαίνεται τελικά πως, εκτός από τη ρουφιανιά, στα Γιάννενα πολλοί αγαπάνε και τον ρουφιάνο. Το δεξί χέρι του υπεύθυνου της αστυνομίας για τις συλλήψεις στις 8 Ιουνίου 2005 στο προαύλιο του Ξενία συγκέντρωσε μεθοδευμένα έναν τεράστιο όγκο δεδομένων για το ποιος συμμετείχε στις πολύμορφες δράσεις για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων της πόλης. Άραγε είναι μόνο δικιά του η δουλειά ή έβαλε και το χεράκι της η τοπική Ασφάλεια; Μόνο που καμιά φορά οι άνθρωποι που βλέπουν τον κόσμο μέσα από τους ψυχρούς οικονομικούς δείκτες δεν προσέχουν τις λεπτομέρειες: σύμφωνα με το προκατασκευασμένο ένταλμα σύλληψης αναζητούσαν τον δικηγόρο Γ. Παπαδημητρίου ώρες πριν έρθει ο ίδιος στην εκδήλωση!

Ένα χρόνο μετά ο ευυπόληπτος νέος δηλώνει σε lifestyle περιοδικό της πόλης που ανέλαβε με το αζημίωτο να του φτιάξει το image ότι, όπως του έχουν πει οι γονείς του,  «το ποτάμι πότε φέρνει φύλλα πότε μήλα»! Για αυτό και δεν μπόρεσε να κρατήσει αυτό το καλό χουντικό image του εργασιακού νέου και με το περιοδικό ακόμα νωπό από το τύπωμα επιτίθεται σε γνωστούς για τη δημόσια δράση τους συμπολίτες και συναγωνιστές μας, την Άλεξ Μπέγκα και Δημήτρη Αργυρό. Ύστερα, κατηγορεί έναν συναγωνιστή με κινητικά προβλήματα ότι μαζί με την γνωστή αρχιτεκτόνισσα επιτέθηκαν εναντίον του! Μέχρι και ο πρώην δήμαρχος – αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης, Φ. Φίλιος τον κατήγγειλε ονομαστικά σε κεντρικό τηλεοπτικό σταθμό.

Το πρόβλημα ξεκινά κυρίως όταν υπάρχει στήριξη από τους θεσμούς για τον εν λόγω νέο. Ο εισαγγελέας περνά στην αυτόφωρο διαδικασία τον Δ. Αργυρό ενώ έχει καταθέσει μήνυση και προσκομίσει χαρτιά που αποδεικνύουν τα γεγονότα από την ιατροδικαστική εξέταση και αναζητά την Αλ. Μπέγκα. Στην πλευρά Καμπέρη δεν ασκείται καμία δίωξη.

Την επόμενη μέρα γίνεται παρέμβαση με σκοπό την καταγγελία του γεγονότος κατά την διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου και γνωστοί πολίτες-δορυφόροι του δημάρχου, καθημερινώς παρόντες στο εκλογικό του κέντρο, δημιουργούν ένταση με σκοπό την αποσιώπηση του γεγονότος. (Κεντρική φιγούρα εκείνης της μέρας παρακολουθούσε τους συμμετέχοντες στην τελευταία συγκέντρωση ενάντια στον  νέο ασφαλιστικό νόμο).

Τον περασμένο Ιούνη ο εν λόγω νεαρός επιτίθεται στον Μιχάλη Τ., συλλαμβάνονται και οι δύο, εντός του τμήματος απειλεί μπροστά σε αρκετούς μάρτυρες και διαφεύγει την αυτόφωρη διαδικασία για δεύτερη φορά.

Την Κυριακή 30 Μαρτίου, μία μέρα πριν την δίκη του ρουφιάνου και τραμπούκου για τα προηγούμενα γεγονότα και σε κεντρικό σημείο της πόλης, ο Ανδρέας Καμπέρης μαζί με τον πατέρα του Ιωάννη στήνουν ενέδρα και επιτίθενται στον συναγωνιστή Μενέλαο Λώλα και τον ξυλοκοπούν. Αποτέλεσμα είναι να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ακρωτηριασμένο αυτί ο Μενέλαος και να γίνουν και από τις δύο πλευρές μηνύσεις. Η αστυνομία δεν κατέγραψε κανένα ανάλογο γεγονός για εκείνη την μέρα. Περίπου μια βδομάδα αργότερα γίνεται αφισοκόλληση καταδικάζοντας την επίθεση και μερικές ώρες αργότερα οι αφίσες κατεβαίνουν όλες από συνεργείο του δήμου με συνοδεία της ασφάλειας και με οδηγίες από τον παρευρισκόμενο αντιδήμαρχο καθαριότητας Γιώργου Ανυφαντή. Ο αντιδήμαρχος είναι ο άνθρωπος που μετά τη «χειμερινή επιδρομή» στα δέντρα της πόλης και τις απειλές προς τους απεργούς εργαζόμενους στο χώρο της καθαριότητας, στις 04/04 ξυλοκόπησε συνεπικουρούμενος από μπράβους της νύχτας τον πρόεδρο των εργαζομένων στους Δήμους. Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Ανδρέας Καμπέρης μαζί με τον πατέρα του και την Ασφάλεια επιχείρησαν να εφαρμόσουν τις πρακτικές τους ξανά μαζί εις βάρος συναγωνιστών. 

Τα πολλά πρόσωπα του ντόπιου παρακράτους 

Διάφορα γεγονότα που αποδεικνύουν χρονολογικά την ύπαρξη και την δράση παρακρατικών μηχανισμών χρονολογικά :

·                Ο δήμαρχος Νίκος Γκόντας ήταν συνήγορος των μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης Μ.Α.Β.Η. η οποία διέπραξε δολοφονικές επιθέσεις το 1994 στο αλβανικό έδαφος.

·                Μέλος της ΟΠΚΕ που πρωτοστάτησε στο Ξενία δίνει οδηγίες στα φασιστοειδή της ΣΦΕΒΑ με σκοπό να δημιουργήσουν επεισόδια κατά την παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις παρελάσεις δύο χρόνια πριν.

·                Η ιατροδικαστική εξέταση που αποδεικνύει ξυλοδαρμό φοιτητή του Φυσικού από τον πρόεδρο του συμβουλίου νέων και ηγετικό στέλεχος της ΔΑΠ, Στάθη Φωτιάδη τον Ιανουάριο του 2007 στη διάρκεια των καταλήψεων «χάνεται» από την αστυνομία. Κανένα τοπικό ΜΜΕ δεν αναφέρθηκε στο γεγονός παρά το ότι δόθηκε συνέντευξη τύπου από φοιτητές του φυσικού σχετικά με το συμβάν…Η πρυτανεία φυσικά και δεν πήρε θέση αφού στην τελευταία σύγκλητο ο «εκ δεξιών καθήμενος» του πρύτανη δεχόταν οδηγίες από τον Σ. Φωτιάδη.

·                Σε τοπική δεξιά εφημερίδα δημοσιεύτηκε επί λέξει πέρσι στο εξώφυλλό της κατά την περίοδο των φοιτητικών κινητοποιήσεων ότι ο «…Τεμπονέρας πέθανε…» και συνέχισε στην επόμενη πρόταση  δηλώνοντας ότι «…καταστράφηκε η ζωή του Καλαμπόκα …»!

·                Οι αρχηγικές κεφαλές στην αστυνομία (η οποία έχει περιφρουρήσει δύο φορές τις φασιστικές συγκεντρώσεις τοπικά) έχουν γιους που οργανώνουν την τοπική Χρυσή Αυγή.

Απέναντι σ’ αυτούς 

… και κρίνοντας από αυτό που βιώνουμε καθημερινά, αντιλαμβανόμαστε την συγκάλυψη ακραία βίαιων ενεργειών και την προστασία προσώπων που συνιστούν το ντόπιο παρακράτος από σχεδόν όλους τους θεσμούς (νομαρχιακή και δημοτική αρχή, εισαγγελία, αστυνομία,  μερίδα των ΜΜΕ…).

Σκοπός τους είναι η αποκόμιση όλο ένα και περισσότερου κέρδους, μέσω της επίθεσης στους δημόσιους και ελεύθερους χώρους και το φυσικό περιβάλλον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μία ιδιότυπη και θεσμοθετημένη μαφία επιχειρηματιών και δημοτικής αρχής, που βαφτίζουν «ανάπτυξη» την λεηλασία της δημόσιας – δημοτικής περιουσίας, την τσιμεντοποίηση και την ιδιωτικοποίηση των ελεύθερων χώρων.

Το τέλμα που έχουν φτάσει οι υπάρχοντες θεσμοί τροφοδοτούν ένα πλούτο κοινωνικών αντιδράσεων και αμφισβήτησης που επιχειρεί να ακυρώσει στην πράξη τα σχέδια τους. Για το λόγο αυτό δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στην Άλεξ, τον Δημήτρη, τον Μιχάλη και τον Μενέλαο γιατί είναι ζήτημα υπεράσπισης των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που δεν διαπραγματευόμαστε. Είναι και ζήτημα αξιοπρέπειας να μπορούμε να στηρίζουμε την δράση μας στο Ξενία ή όπου αλλού επιλέγουμε χωρίς μισόλογα, να στηρίζουμε με το πρόσωπο και τον λόγο μας αυτό που πράττουμε και να απαντάμε κινηματικά σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης. Την ιστορία δεν την γράφει μια δικαστική απόφαση – την γράφουν οι απεργίες, οι καταλήψεις, οι πορείες, οι συλλογικές αποφάσεις, οι δρόμοι, οι εκδηλώσεις, όλοι μας και για αυτό δηλώνουμε ότι δεν έχουμε πια μόνο συλλογική ιστορική μνήμη αλλά και προσωπική.

Όσοι υπερασπίζονται ένα άτομο που δείχνει με το χέρι του ποιους να συλλάβει η αστυνομία, όσοι υπερασπίζονται τους απόγονους των κουκουλοφόρων της Κατοχής ας μην τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι θα σωπάσουμε. Μην ξεχνάμε ότι τώρα πια δίπλα στην σκοτεινή, αποστειρωμένη και φιμωμένη πόλη που θέλει να επιβάλλει με κάθε μέσο η ντόπια εξουσία, υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που έρχεται και θα συνεχίσει να έρχεται σε ρήξη με την εκάστοτε εξουσία. Θα συνεχίσουμε για μία πόλη ελεύθερη και ζωντανή.

Δεν θα σωπάσουμε…

ΟΚΔΕ – ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα

Χειρονομία – Αντιεξουσιαστική Κίνηση

Νεολαία Συνασπισμού

Πρωτοβουλία Γένοβα

Σχήματα Ε.Α.Α.Κ. : Clandestino – Resistance -Manifesto – ΚΑΝΤΑΦΙ – Cannabis – ΑΝΤΑΡΣΙΑ

 
(Αφίσα που τοιχοκολλήθηκε παντού στα Γιάννενα τον Απρίλη του 2008 – Ακολούθησε μαζική πορεία αλληλεγγύης που έφτασε μέχρι το λόμπι του τερατώδους Grand Serai-)

Write A Comment

twenty + four =