Στις 17 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ διοργανώνουμε ως Χειρονομία – Αντιεξουσιαστική Κίνηση εκδήλωση με τίτλο : «Ζαπατίστας και αστικές κοινότητες οι δύο όψεις του κοινοτισμού στο Μεξικό» στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Αλιμούρα .

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το κίνημα και η ιστορία των ιθαγενών Ζαπατίστας στην περιοχή της Τσιάπας του Μεξικού, καθώς και οι αστικές κοινότητες στην Πόλη του Μεξικού και ο τρόπος οργάνωσης και συγκρότησης των ανθρώπων σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου.

Στις μέρες μας η κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι ο κόσμος έχει απογοητευτεί και τα έχει παρατήσει, παρόλο που καταπιέζεται σε όλα τα επίπεδα της ζωής του. Η φτωχοποίηση μεγάλων κομματιών της κοινωνίας είναι δεδομένη, όπως δεδομένη είναι και η αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού και η επικράτηση της λογικής «ο καθένας για τον εαυτό του». Η κατάσταση αυτή δεν είναι μονομερής και δεν αφορά όλη την κοινωνία. Είναι αναγκαία η έξοδος από αυτό το τέλμα με γνώμονα τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες κι επιθυμίες κι όχι την υποταγή στις επιταγές αυτών που κυβερνούν. Μέσα στην καταστροφή και τον πόλεμο, στην αδιαφορία και τον εκφασισμό, υπάρχουν κοινωνίες που αντιστέκονται και δημιουργούν έναν κόσμο πέρα κι έξω από το υπάρχον καταπιεστικό πλαίσιο. Επιλέγουν τον τρόπο που θα ζήσουν, βρίσκονται σε αρμονία με τη φύση και το περιβάλλον γύρω τους, χωρίς αφεντικά, χωρίς άνωθεν εξουσία, χωρίς κοινωνικές διακρίσεις. Αυτόν τον κόσμο επιχειρούμε να σκιαγραφήσουμε και να αποδείξουμε ότι τίποτα δεν είναι ανέφικτο και ουτοπικό. Ένα τέτοιο ξεχωριστό παράδειγμα είναι οι κοινότητες στο Μεξικό και οι ηρωικοί Ζαπατίστας.

Ενάντια στην καταπίεση, λοιπόν του κράτους και του κεφαλαίου, επιλέγουμε να ζούμε συλλογικά και αλληλέγγυα. Ενάντια στις μεγάλες αφηγήσεις, χτίζουμε το μέλλον μας στο εδώ και στο τώρα. Ενάντια στην ανάθεση και στις επιλογές των άλλων για εμάς, παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας κι αποφασίζουμε αμεσοδημοκρατικά για ό,τι μας αφορά. Οι Ζαπατίστας και οι αστικές κοινότητες του Μεξικού, οι Κούρδοι της Συρίας και όλες οι κοινωνίες που αντιστέκονται δείχνουν το δρόμο της αντίστασης και της αυτοοργάνωσης κι αποδεικνύουν ότι «ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ».

Καλούμε την κοινωνία των Ιωαννίνων να παρευρεθεί στην εκδήλωση, για να συζητήσουμε, να προβληματισθούμε και να αναδείξουμε τρόπους και μορφές αντίστασης στη σύγχρονη βαρβαρότητα.

Χειρονομία – Αντιεξουσιαστική Κίνηση

Comments are closed.