Η κατάληψη LIBERTATIA στη Θεσσαλονίκη κάηκε την Κυριακή 21-1 μετά από εμπρηστική επίθεση φασιστοειδών παρακρατικών με μολότοφ και φωτοβολίδες, ένα γεγονός το οποίο είδαν όλοι τηλεοπτικά, καθώς και τους δράστες σε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Το είδαν όλοι? Όλοι εκτός από το Κράτος που δεν έχει μάτια όταν οι φασίστες, γνωστοί σύμμαχοι της εξουσίας, βγαίνουν στο δρόμο.

Για να γίνει αυτό το γεγονός έπρεπε να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Στις 21-1 το εθνικιστικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την ονοματολογία της ΠΓΔΜ συγκέντρωσε με τις ευλογίες του Άνθιμου, τα κηρύγματα μίσους του παραληρηματικού Φραγκούλη, όλο τον εθνικιστικό παρακρατικό φασιστικό συρφετό όπου μαζί με τους αφελείς, εν μέσω μίσους, μισαλλοδοξίας και ανορθολογικών κραυγών ετοιμάστηκε για να κατασπαράξει τον εξωτερικό αλλά και τον εσωτερικό εχθρό. Σε αυτό το εθνικιστικό πανηγύρι, οι φασιστικές ομάδες βρήκαν πρόσφορο έδαφος. Οι ίδιες φασιστικές ομάδες που και πριν την έναρξη του συλλαλητηρίου είχαν επιτεθεί και στον ΕΚΧ Σχολείο αλλά και στη LIBERTATIA ανεπιτυχώς, βρήκαν την κατάλληλη στιγμή μετά το συλλαλητήριο και επιτέθηκαν εκ νέου στην τελευταία με αποτέλεσμα τον εμπρησμό της. Και βρήκαν την κατάλληλη στιγμή γιατί από την κατάληψη απουσίαζαν όλοι για να είναι παρόντες στην αντι-εθνικιστική συγκέντρωση στη Καμάρα.

Όπως και να έχουν τα πράγματα ο εμπρησμός της LIBERTATIA συσπείρωσε το αντιφασιστικό κίνημα και αποκάλυψε για ακόμη μια φορά, σε όλη την κοινωνία το αιματοβαμμένο πρόσωπο του φασισμού. Επίσης η «θυσία» αυτή της LIBERTATIA λειτούργησε προειδοποιητικά για τον κόσμο του αγώνα στην Αθήνα προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα στην εθνικιστική μάζωξη της πλατείας του Συντάγματος. Και ήταν όλοι οι χώροι και όλα τα κοινωνικά κέντρα σε κατάσταση αναμονής, όπως ήταν και η αντι-εθνικιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 4 Φλεβάρη. Ένα λοιπόν είναι το σίγουρο, είμαστε εδώ και είμαστε έτοιμοι.

Οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι οι καταλήψεις τα κοινωνικά κέντρα είναι η πρόταση για το δημόσιο χώρο για τη δημιουργία τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη ενάντια στην εξατομίκευση και στην εμπορευματοποίηση μέσα από οριζόντιες και άμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτοί είναι οι λόγοι που οι φασίστες τρέφουν άσβεστο μίσος σε αυτό το συμμετοχικό πρόταγμα και το απέδειξαν για άλλη μια φορά πρόσφατα με την επίθεσή στον ΕΚΧ Φαβέλα στον Πειραιά.

Η LIBERTATIA και το κίνημα αντίστασης στη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα αλλά και παντού πήραν λοιπόν μια απόφαση: Να ξαναφτιάξουν την LIBERTATIA. Είναι μία υπόσχεση και μια δέσμευση. Μια υπόσχεση ότι θα γίνει και μια δέσμευση να το κάνουμε. Είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους.

Το ΝΟΣΟΤΡΟΣ σε αυτά τα πλαίσια και σαν πρώτο βήμα αλληλεγγύης διοργανώνει πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης της LIBERTATIA στις 23 Μάη στο χώρο καλεί κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο να γίνει αρωγός αυτή της προσπάθειας αλληλεγγύης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΝΟΣΟΤΡΟΣ

Comments are closed.