EΠΑΝΟΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ – ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ

Κάθε χρονιά, όταν το ημερολόγιο προσεγγίζει την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, το αντιφασιστικό κίνημα μετράει το ανάστημά του, τα αντιφασιστικά νοήματα πληθαίνουν στον δημόσιο χώρο και λόγο, και η κατακραυγή προς την ιδεολογία εκείνη, η οποία οραματίζεται το σύνολο των ανθρώπινων σχέσεων υπό το πρίσμα μιας αυστηρά δομημένης ιεραρχίας (την φασιστική ιδεολογία), αποκτά μαζικότατα χαρακτηριστικά. Τούτο, διότι κάθε 18 Σεπτέμβρη θα θυμίζει στην κοινωνία, ότι όταν θρασύδειλοι υπάνθρωποι, που οργανώνονται γύρω από μύθους περί καθαρότητας του αίματος, αποκτούν ισχύ, εκείνη ματώνει.

Δυστυχώς, στις 18.9.2013 ο Παύλος Φύσσας πέρασε στην ιστορία. Ένα δικό μας παιδί σκοτώθηκε γιατί δεν γυρίσε από την άλλη στη θέαση του φιδιού. Με αυτόν τον τρόπο μας ανάγκασε εκείνο το βράδυ να κοιτάξουμε όλοι κατάματα το κτήνος και να πράξουμε ανάλογα.

Έκτοτε, το αντιφασιστικό κίνημα, μη έχοντας άλλη επιλογή, αφυπνίστηκε και επέδειξε σημαντικά αντανακλαστικά. Από τις διαδηλώσεις για τον Παύλο κάθε χρόνο και τον μαχητικό αντιφασισμό σε όλες τις γειτονιές της Ελλάδας, μέχρι τη δημιουργία αντιφασιστικών δομών σε όλο τον κοινωνικό ιστό και τη συγκρότηση αντιφασιστικής πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α. Η πολυμορφία του αντιφασιστικού πράττειν, οδήγησε στην νοηματική και φυσική απομόνωση των νοσταλγών του Χίτλερ.

Πλέον, τα γραφεία της Χ.Α κλείνουν με ταχύτατους ρυθμούς, έχοντας απομείνει ελάχιστα σε όλη την Ελλάδα. Τα πρωτοπαλίκαρα της μεγαλύτερης ναζιστικής συμμορίας, είτε φοράνε το κουστούμι της πιο εύπεπτης δυτικής ακροδεξιάς και καταδικάζουν τη μη κρατική βία, από όπου και αν προέρχεται (sic), είτε έχουν μετακομίσει σε κάποιο μακρινό σπίτι στην εξοχή και ακούνε τις γεμάτες πολεμική ηθική συνομιλίες τους στα κανάλια, ενώ τα ξαδέρφια τους οι “αυτόνομοι εθνικιστές” λύγισαν στο αντίκρυσμα του πρώτου ανακριτή και οι κόλλες στις κλειδαριές των αντιφασιστικών χώρων σαν επαναστατική πρακτική μας άφησε νωρίς.

Ωστόσο, η μάχη για τη δημιουργία ελεύθερου εδάφους στις γειτονιές είναι διαρκής, είτε με το κράτος, είτε με τους ναζί, είτε με πάσης φύσεως δυνάστες. Η ελληνική ακροδεξιά έχει βαθύτατες ρίζες και ο εφησυχασμός πριν αυτές ξεριζωθούν δεν συνιστά επιλογή.

Ως ελεύθερος κοινωνικός χώρος Φαβέλα, φύσει και θέσει αντιφασιστικός, ένα χρόνο και πλέον τώρα στον Πειραιά λειτουργούμε ανοικτά εγκολπώνοντας στο λόγο και τα έργα μας όλα τα υποκείμενα που εχθρεύεται ο φασισμός. Ένα χρόνο, και βλέπουμε στα μάτια του Παύλου από τον Πειραιά ένα σύγχρονο σύμβολο, που χρήζει διαρκούς επανοηματοδότησης. Ένα χρόνο και προχωράμε δυνατά και συλλογικά απορρίπτοντας τον φόβο. Έχοντας χάσει αίμα, χρόνο και φαιά ουσία έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε δημόσιο χώρο και χρόνο μακριά από τις επιταγές του κυρίαρχου και κυρίως μακριά από νεοναζί.

Μετά από πολύ έντονο και συμπυκνωμένο πολιτικό χρόνο οι συσχετισμοί στις γειτονιές μας έχουν αλλάξει. Η φετινή επέτειος της δολοφονίας του Π. Φύσσα για μας πρέπει να αποτελέσει την ταφόπλακα σε οποιοδήποτε ψείγμα φασιστικού λόγου αξιώνει να υπάρξει.

Για να μην χάσουμε άλλον αδερφό/ή. Για να μην θρέψουν άλλη γενιά τα σκουπίδια.

Υ.Γ.1 Σαφώς δεν τρέφουμε αυταπάτες για το αν μπορεί να υπάρξει κρατικός αντιφασισμός. Είναι σαφές πως δεν μπορεί, αλλά όποιος δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα και την ιστορική σημασία της δίκης της Χ.Α ή ελαφρά τη καρδία θέλει όλους τους φασίστες στον δρόμο να τους “τιμωρήσει” ο ίδιος, μάλλον μιλά εκ του ασφαλούς.

Υ.Γ. 2 Φέτος στα καδρόνια μας, αν μετρηθούμε θα βγούμε λιγότεροι, όμως όσοι μείναμε πίσω, θα συνεχίσουμε να περπατάμε μπροστά, είτε στο κενό, είτε στο ελεύθερο έδαφος που μόνοι μας δημιουργήσαμε. Να μας προσέχεις φίλε.

• ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ

• ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ 15/9 ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

• ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 18/9 (5.30μμ προσυγκέντρωση στο μνημείο του Killah P στο Κερατσίνι)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΦΑΒΕΛΑ

Comments are closed.