Έπειτα από σχεδόν 7 χρόνια υπoλειτουργίας, τα γραφεία των φασιστών της Χρυσής Αυγής, όπου μόλυναν με την παρουσία τους το κέντρο και την πλατεία της Κομοτηνής, αποτελούν παρελθόν.’Oλα αυτά τα χρόνια, το αντιφασιστικό κίνημα κατάφερε με συνεπή αγώνα να τα αποσυσπειρώσει και να δηλώσει δυναμικά την αντίθεση του στην ύπαρξη των φασιστών, ήδη από την πρώτη στιγμή.

Από τα εγκαίνια των γραφείων της Χρυσής Αυγής το 2012, όπου τα τάγματα εφόδου επιτέθηκαν στην αντιφασιστική πορεία, με ένα μέρος της περιφρούρησης να στέκεται και να απαντάει όπως αναλογούσε στην περίσταση, μέχρι και το καλωσόρισμα του Λαγού κατά την επίσκεψη του στην πόλη μας από 150 αντιφασίστες και αντιφασίστριες, όλο αυτό το διάστημα το κίνημα προσπάθησε να ανακόψει οποιαδήποτε προσπάθεια δημόσιου λόγου και παρουσίας των νεοναζί στην πόλη. Ακολούθησαν αντι-συγκεντρώσεις-πορείες, μοιράσματα κειμένων στην πόλη της Κομοτηνής και τα γύρω χωριά, αποκλεισμοί της εισόδου των γραφείων τους.

Αποκορύφωμα της δράσης των φασιστών ήταν η επίθεση 40 περίπου ατόμων στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Adelante τον Ιούνιο του 2013, όπου ανενόχλητοι παρέα με την αστυνομία έφτασαν μπροστά από τον χώρο απειλώντας και βρίζοντας τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που τον υπερασπίζονταν (https://athens.indymedia.org/post/1476968/).

Σε μία ευαίσθητη περιοχή στα σύνορα της Ελλάδας, με την μουσουλμανική μειονότητα, πάγιο αίτημα του κινήματος ήταν το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής στην Κομοτηνή με τον εθνικιστικό, διχαστικό και μισαλλόδοξο λόγο και δράση.

Έχοντας παραμείνει λιγοστά άτομα, δίχως τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και υπό την πίεση των αντιφασιστικών δράσεων, κρεμάνε το πωλητήριο στο ίδιο μπαλκόνι όπου ο τοπικός γραμματέας Λευτέρης Αλατζάς χαιρετούσε ναζιστικά υπό την προστασία 7 διμοιριών ΜΑΤ.

Δεν εφησυχαζόμαστε, όμως. Γνωρίζουμε ότι στην πόλη μας υπάρχουν συχνά συνθήκες πόλωσης μεταξύ των εθνικισμών, του τούρκικου και του ελληνικού. Ο εθνικισμός και ο φασισμός εξακολουθεί να υπάρχει σε ένα κομμάτι της κοινωνίας ανεξάρτητα από το αν εκφράζεται μέσω της χρυσής αυγής. Στόχος αποτελεί και αποτελούσε πάντα μία κοινωνία απαλλαγμένη από το μισός, με την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκεύματος, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, τόπου καταγωγής.

ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ – ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Comments are closed.