Από Δευτέρα 20/11, μπαίνει σε εφαρμογή το πλάνο ελέγχου και επιτήρησης των μετακινήσεων των επιβατών που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το μοναδικό μέσο που θα επιτρέπει το άνοιγμα των ηλεκτρονικών μπαρών που έχουν ήδη τοποθετηθεί, καταργεί το αυτονόητο δικαίωμα σε ελεύθερη και ανώνυμη μετακίνηση. Πλέον, είναι δυνατή η καταγραφή και η αρχειοθέτηση κάθε κίνησης του επιβάτη, δηλαδή κατ’ αρχάς το πού επιβιβάζεται, αλλά και το πού αποβιβάζεται, άρα και το πού βρίσκεται, βάσει του αποτυπώματος που θα αφήνει το ηλεκτρονικό εισιτήριο όταν ο επιβάτης θα θελήσει να επιστρέψει. Η εναλλακτική του ανώνυμου ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι επιβαρυμένη με δυσανάλογο κόστος για τα μέσα εισοδήματα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα μέσα.

Έχουμε ξαναναφερθεί από την προαγγελία του εν λόγου μέτρου, στη σημασία του δικαιώματος στην ελεύθερη μετακίνηση πέρα από τη λογική του χρήματος και του ελέγχου. Δυστυχώς, παρά τις αρχικές αντιδράσεις, μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας πειθήνια έσπευσε να παραχωρήσει τα προσωπικά του δεδομένα, μπροστά στο φόβο του αποκλεισμού από τα μέσα και την αδυναμία πολλών ανθρώπων ειδικά μεγάλης ηλικίας, ακόμη κι αν ήθελαν, να αναμετρηθούν με τις ηλεκτρονικές μπάρες. Ωστόσο από τη Δευτέρα 20/11, υπάρχει μία ακόμη μάχη που έπεται να δοθεί, η μάχη για την εφαρμογή ή μη του μέτρου στην πράξη και για τη διατήρηση της ελεύθερης πρόσβασης στα μέσα, εκείνου του 32% των επιβατών (σύμφωνα με την έρευνα athens transport 2014), που δεν εχουν την οικονομική δυνατότητα ή δεν επιλέγουν να βγάλουν ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Στα χέρια αυτών των ανθρώπων είναι, μέχρι το οριστικό ξύλωμα των μπαρών και την κατάργηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, να αρνηθούμε την υποταγή σε μία καθημερινότητα ελέγχου και επιτήρησης που θα προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο την οργουελική δυστοπία ή τα επεισόδια του black mirror για όσους βλέπουν σειρές.

Από τη Δευτέρα λοιπόν, όλοι εμείς οι συνειδητοί και μη λαθρεπιβάτες:

• αυτο-οργανωνόμαστε με τις παρέες μας, με ανθρώπους που γνωρίζουμε ότι δεν χτυπούν εισητήριο και σπάμε τον τσαμπουκά των υπαλλήλων της επιτήρησης που θα επιστρατευτούν για την εφαρμογή του μέτρου.
• Αναζητούμε και βρίσκουμε τρόπους παράκαμψης των μπαρών και τους κοινοποιούμε στα κοινωνικά δίκτυα.
• Μαθαίνουμε τα δικαιώματα μας απέναντι στους ελεγκτές και κάνουμε σαματά μέχρι να μας αφήσουν χωρίς κλήση.
• Ακόμη κι όσοι βγάλατε εισητήριο δεν μένετε παθητικοί σε περιστατικά βίας ελεγκτών προς συνεπιβάτες.

Ex Portu – Αντιεξουσιαστική Κίνηση

Comments are closed.