ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑ

Στις 16 Νοεμβρίου 2019 ανακοινώθηκε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ότι στη Μόρια πέθανε ένα βρέφος 9 μηνών από αφυδάτωση. Μία ακόμη τραγωδία έρχεται να προστεθεί σχεδόν δύο μήνες μετά το θάνατο μιας γυναίκας που κάηκε ζωντανή σε κοντέινερ.

Η ΜΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Φυσικά οι συνεχείς τραγωδίες στη Μόρια δεν είναι ατυχήματα αλλά η εγκληματική προπαγάνδα του κράτους. Η Μόρια αποτελεί ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης που παράγει θάνατο, εξευτελισμό και βαρβαρότητα προπαγανδίζοντας την πολιτική της εξαίρεσης, του αποκλεισμού, των κλειστών συνόρων. Πάνω από 14.000 χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται έγκλειστοι σε εγκαταστάσεις που έχουν σχεδιαστεί για λιγότερους από 3.000 κάτω από εξευτελιστικές συνθήκες. Οι εικόνες και μηνύματα που έρχονται από τη Μόρια πλήττουν την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου. Οι ντροπιαστικές συμφωνίες της Ε.Ε., της Ελλάδας και της Τουρκίας καθιστούν τα νησιά υποδοχής σε αποθήκες ανθρώπινων ζωών, ζώνες εξαίρεσης και πεδίο θανατοπολιτικής. Πάνω στο χαλί που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την κατάπτυστη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έρχεται η Νέα Δημοκρατία σε ρατσιστικό κρεσέντο και στα πρότυπα του ακροδεξιού Σαλβίνι  να προσδώσει στους πρόσφυγες και μετανάστες τη ταυτότητα του εχθρού και του εισβολέα. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και υλοποιούνται αφορούν κλειστά κέντρα κράτησης σε όλη την Ελλάδα καταστρατηγώντας το θεμελιώδες δικαίωμα του ασύλου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επεισόδια κοινωνικού κανιβαλισμού με διαμαρτυρίες που στρέφονται ενάντια στους ανθρώπους και όχι στις αιτίες που γεννούν την δυστυχία και τον ξεριζωμό έρχονται να συμπληρώσουν το κάδρο των κακουχιών των ανθρώπων που προσπαθούν να γλιτώσουν από το πόλεμο, τη φτώχεια, τα σκλαβοπάζαρα και τη βία.

ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΟΣΜΟΣ, ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΖΕΙ   

Παρά την λυσσαλέα προπαγάνδα της εξουσίας για υγειονομικές βόμβες και συνθήκες ανασφάλειας στις δομές αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες η αλήθεια είμαι μία: στις δομές αλληλεγγύης οι άνθρωποι ζουν σε αντίθεση με τις κρατικές δομές που καιροφυλαχτεί ο θάνατος. Ο κόσμος της αλληλεγγύης πρέπει να απαντήσει άμεσα. Οφείλουμε τώρα μαζικά, δυναμικά να υψώσουμε τις συλλογικές μας αντιστάσεις απέναντι στον εκφασισμό της κοινωνίας και τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Η αρχή της εφαρμογής του δόγματος «νόμος και τάξη» με την καταστολή των προσφυγικών καταλήψεων δεν ήταν τυχαία. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Ήταν η αρχή της εφαρμογής της πολιτικής της εξόντωσης. Να σταθούμε απέναντι στις εικόνες της ντροπής και να απελευθερώσουμε ζωτικό χώρο για όλες και όλους. Να μην επιτρέψουμε τον εγκλεισμό και την εξορία των ανθρώπων στα ξερονήσια. Με αλληλεγγύη και αγώνα μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να δημιουργήσουμε συνθήκες προοπτικής για ζωή με νόημα στις γειτονιές μας, στα σχολεία μας, στους χώρους εργασίας μας, στις πλατείες μας. ΠΑΝΤΟΥ

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης 

Comments are closed.