Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ

Η επίθεση της αστυνομίας στις πλατείες Αη Γιάννη στην Αγία Παρασκευής και Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη είχαν ένα μήνυμα: Ησυχάστε και γυρίστε στα σπίτια σας. Και το μήνυμα ήταν ηχηρό καθώς ήταν ο τρόπος τέτοιος που επιβλήθηκε από τις αστυνομικές επιχειρήσεις εν είδη τοπικών δικτατοριών. Στην Αγία Παρασκευή είχαμε κάθε λογής αστυνομική δύναμη ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, ΔΙΑΣ και live μετάδοση της επικείμενης εισβολής στην πλατεία την οποία οι κάτοικοι απέτρεψαν την δεύτερη μέρα με αποτέλεσμα να βγάλουν όλη τη μανία τους στην Κυψέλη. Ξαφνικά στην πλατεία Αγ. Γεωργίου κόπηκε το ρεύμα και μέσα στο απόλυτο σκοτάδι οι δυνάμεις καταστολής ξεδίπλωσαν το μεγαλείο τους με δακρυγόνα, κρότου λάμψης, ανθρωποκυνηγητό στα στενά, ξύλο και συλλήψεις.

Ησυχάστε και γυρίστε στα σπίτια σας με εμφανή την προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τη νεολαία γιατί ξέρουν πώς ό,τι έρχεται είναι στις πλάτες και μέλλον των νέων ανθρώπων. Από τα επίσημα στόματα ακούμε για οικονομική ύφεση της τάξης του 10% με εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις και εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη. Οι άνθρωποι που βρίσκονται από κοντά, προβληματίζονται για το μέλλον τους, συζητάνε για τα δικά τους θέλω και τα δικά τους όνειρα, που αρνούνται να χρεωθούν τα αδιέξοδα μιας χρεωκοπημένης γενιάς, που επιλέγουν να γελάσουν, να ερωτευθούν, να διασκεδάσουν χωρίς πρώτα κάποιος να τους έχει ορίσει το πού και το πότε, φαντάζουν επικίνδυνοι και πρέπει να κυνηγηθούν.

Ησυχάστε και γυρίστε στα σπίτια σας με το κράτος να εμφανίζεται ως βασικός εγγυητής της νομιμότητας αλλά και της υπευθυνότητας. Και ας μένουν στοιβαγμένοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης χιλιάδες άνθρωποι γυμνοί από δικαιώματα, γυμνοί από ελευθερία, γυμνοί από αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης χωρίς νερό και καθαριότητα με κίνδυνο τη ζωή τους ώστε να συντηρείται το δόγμα να τους κάνουμε το βίο αβίωτο και η εγκληματική προπαγάνδα του κράτους. Και ας αφέθηκαν στο έλεος οι ηλικιωμένοι, ο κόσμος του μεροκάματου, οι γονείς που δεν είχαν να αφήσουν τα παιδιά τους, γυναίκες που ζούσαν τη βία στο πετσί τους και το μένουμε σπίτι ακουγόταν ανατριχιαστικό, φυλακισμένοι που στοιβαγμένοι στις χωματερές του κράτους, άστεγοι που κόπηκαν ακόμη και τα συσσίτια. Όμως εμείς με τις αυτό-οργανωμένες δομές αλληλοβοήθειας ήμασταν εκεί που κράτος κατέρρεε και το μόνο γόητρό του ήταν τα διαγγέλματα των έξι, τα πρόστιμα και οι απαγορεύσεις.

Ησυχάστε και γυρίστε στα σπίτια σας γιατί η εποχή των ενσώματων διαδικασιών που δημιουργούν τις πραγματικές σχέσεις, την ανάμνηση, την επιθυμία, τον αγώνα θα αποτελεί παρελθόν. Η εργασία, η μόρφωση, η κοινωνικοποίηση μπαίνουν στην ψηφιακή σφαίρα όπου εντείνεται ο αποκλεισμός και η απομόνωση με τις ανθρώπινες σχέσεις να τεμαχίζονται ακόμη περισσότερο και να είμαστε τελικά όλοι σε ένα ιδιότυπο καθεστώς εγκλεισμού μόνοι και εύκολα διαχειρίσιμοι. Την ίδια στιγμή ο δημόσιος χώρος συρρικνώνεται με τα σχέδια εξευγενισμού κάθε γειτονιάς να υλοποιούνται ταχύτατα και η οικονομική σφαίρα να επικρατεί παντού αφού και ο ελεύθερος χρόνος μπαίνει στη λογική του καταναλωτισμού.

Δεν θα ησυχάσουμε, θα υπερασπιστούμε τους δημόσιους χώρους ως χώρους ελεύθερους και κοινωνικούς έξω από τη λογική του εμπορεύματος, θα αντισταθούμε στον εξευγενισμό των γειτονιών μας και θα διεκδικήσουμε το μέλλον που ονειρευόμαστε με ισότητα και ελευθερία για όλους
Δεν θα γυρίσουμε στα σπίτια μας γιατί είμασταν και πριν έξω φροντίζοντας η μία τον άλλον ώστε να παραμείνουμε όρθιοι και ίσοι σε μία κοινωνία ελεύθερη.

Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες της Κυψέλης

Μικροφωνική και πορεία Τρίτη 6μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου
Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης

Comments are closed.