ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ: μια ανάσα στον γενικευμένο ζόφο της πόλης
Η οργανωμένη επίθεση του κράτους στους αυτοοργανωμένους χώρους και τις καταλήψεις στοχεύει στην καταστολή κάθε τι συλλογικού, δημιουργικού και ζωντανού, κάθε τι δηλαδή που διαφέρει από το κυρίαρχο φαντασιακό μίας πόλης-πρότυπο στην οποία κυριαρχεί η εμπορευματοποίηση και η ιδιώτευση της ψυχαγωγίας, της διασκέδασης και άλλων πτυχών της καθημερινής ζωής.
Ειδικά η πόλη της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρονια γνωρίζει την πολυπόθητη ανάπτυξη μέσα από την κατασκευή λαμπερών ξενοδοχείων πολυτελείας, τον εξευγενισμό ολόκληρων γειτονιών του κέντρου προς όφελος της αγοράς και την κοινωνική απονέκρωση του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού της ιδρύματος, σε βάρος του ντόπιου κόσμου της πόλης.
Κόσμος ο οποίος υποφέρει απο την αύξηση των ενοικίων, την έλλειψη υποδομών και την άθλια κατάσταση των συγκοινωνιών της πόλης, στην σκιά της αέναης αναμονής για το αστείο που λέγεται μετρό.
Για εμάς οι αυτοοργανωμένοι χώροι έρχονται ως απάντηση σε όλα αυτά, αποτελώντας υπαρξιακή ανάγκη που βάζει φρένο στην υπέρμετρη προσπάθεια εξευγενισμού της πόλης προς όφελος των ιδιωτών, αποτελώντας χώρους από και για την κοινωνία που προτάσσουν την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια.
Πιάνω απ’ολα ορίζουν ένα σημείο συνάντησης και ελεύθερης έκφρασης.
Απέναντι στην εντατικοποίηση των ζωών μας και την τουριστικοποίηση ολόκληρων γειτονιών με οικονομικούς όρους, απαντάμε συλλογικά και διεκδικούμε ξανά τους δημόσιους χώρους.
Γιατί στις γειτονιές και στους δρόμους αυτούς είναι που ζούμε, αλληλοεπιδρούμε ,υπάρχουμε και προσπαθούμε να ανασάνουμε.
Δεν πρόκειται να τα αφήσουμε στα χέρια κανενός κράτους και κεφαλαίου.
Καλούμε στην πανελλαδική ημέρα δράσεων αλληλεγγύης στις καταλήψεις και σε πορεία υπεράσπισης της κατάληψης Mundo Nuevo την Τρίτη 17/01 στις 18:00 στην Καμάρα.
  • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO
  • ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΔΙΧΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΩΡΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΚΡΗ ΠΟΛΗ
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Ε.Κ.Χ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Comments are closed.