Την Πέμπτη 04/04 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στη ΔΕΗ Κομοτηνής όπου πετάχτηκαν τρικάκια και μοιράστηκαν κείμενα:

ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ

Ξημερώματα 2/4/19 στην Κομοτηνή οι ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίζονται τους φυσικούς πόρους συντέλεσαν σε έναν ακόμη θάνατο. Συγκεκριμένα ένας 38χρονος, ο οποίος ζούσε χωρίς ρεύμα λόγω οφειλών προς τη ΔΕΗ, βρέθηκε απανθρακωμένος στο διαμέρισμά του,ενώ ο αδελφός του τραυματίστηκε. Η ΔΕΗ ανάγκασε τον συγκεκριμένο άνθρωπο να ζεί στα σκοτάδια χρησιμοποιώντας κεριά για φωτισμό , με αποτέλεσμα την πρόκληση πυρκαγιάς στο διαμέρισμα. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι ένα μεμονωμένο συμβάν,αλλά εντάσσεται σε μια μακρά λίστα,που μεταξύ άλλων,περιλαμβάνει διακοπές της ηλεκτροδότησης σε άτομα που ζουν με μηχανική υποστήριξη.

Τέτοια “ατυχήματα” τείνουν να γίνουν κανονικότητα και απορρέουν από την συνεχή θέληση κράτους και κεφαλαίου για “ανάπτυξη”,η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με την ατέλειωτη εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών όπως το ρεύμα, το νερό και οι φυσικοί πόροι και η ενέργεια εν γένει. Μια ανάπτυξη που σημαίνει μονάχα κέρδος για τις εταιρείες και εξαθλίωση για τις τοπικές κοινωνίες. Έτσι,βλέπουμε οικογένειες να μένουν δίχως ρεύμα χωρίς δεύτερη σκέψη,ανθρώπους να καίγονται ζωντάνοι ή να πεθαίνουν απο ασφυξία στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν,την ίδια στιγμή που εταιρίες-εργοστάσια όπως η Χαλυβουργία συνεχίζουν να λειτουργούν παρότι χρωστούν εκατομμύρια.

Η ενέργεια και η διαχείριση της έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα όλων των κομματικών φορέων, ειδικότερα τώρα,κατά την προεκλογική περίοδο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ακούμε για αγωγούς φυσικού αερίου, εξορύξεις υδρογονανθράκων απο το Ιόνιο,ως την Κρήτη και την Ήπειρο,ενώ δεν εκλείπουν και πιο“πράσινες” εκδοχές εύρεσης ενέργειας,όπως τα αιολικά πάρκα. Όλη αυτή η θεματολογία ρητορεύεται ως “κάτι ωφέλιμο για την χώρα που θα φέρει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις,θα οδηγήσει στο άνοιγμα της αγοράς εργασίας,κλπ”.Η πραγματικότητα διαψεύδει την ρητορική αυτή. Οι εξορύξεις χρυσού στην Χαλκιδική αυξάνουν τα ποσοστά καρκίνου στην περιοχή, εξορύξεις υδρογονανθράκων καταστρέφουν ένα εκ των μεγαλύτερων φυσικών τοπίων στην Ελλάδα,σε μία σεισμογενή, μάλιστα, περιοχή, την ίδια στιγμή που το Ιόνιο πέλαγος μετατρέπεται σε μία δεξαμενή πετρελαίου. Στον καταστροφικό αυτό απολογισμό έρχεται να προστεθεί και η μέλλουσα αδειοδότηση για την διέλευση αγωγών φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο, φυσικά, γεωπολιτικών συμφερόντων, χωρίς να γεννάται κανένα όφελος για την τοπική κοινωνία, παρά μόνο κίνδυνοι για την ποιότητα ζωής. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Οι εταιρείες και τα κράτη δε νοιάζονται για τίποτα άλλο πέρα από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και το κέρδος.

Απέναντι σε αυτό,η κοινωνία οφείλει να δείξει τα αντανακλαστικά της. Οι επιπτώσεις από τα παραπάνω δεν θα πλήξουν τον εκάστοτε,τοπικό άρχοντα και αφεντικό πολυεθνικών-κολλοσών, αλλά εμάς τους ίδιους, με μη αναστρέψιμες συνέπειες για το βιωτικό μας επίπεδο και το οικοσύστημα.

Να βάλουμε αναχώματα στα σχέδια αυτά και στη συνεχή υποτίμηση των ζωών μας. Να οικοδομήσουμε την αντίσταση,για μία ζωή όπου δεν θα αποφασίζουν άλλοι για το μέλλον μας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Comments are closed.