Παρέμβαση από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (Μεσογείων) ενάντια στη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας. Κρεμάστηκε πανό και μοιράστηκε το κάτωθι κείμενο:

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ

Το καραβάνι των υποσχέσεων του Συριζα βρίσκεται ένα βήμα πριν βυθίσει τη Μεσοχώρα!

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος σε συνάντησή του την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τους εκπροσώπους του τοπικού λόμπι που προωθεί την εκτροπή του Αχελώου, δεσμεύτηκε να υπογράψει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), η οποία είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ΔΕΗ στην ολοκλήρωση του έργου του γιγαντιαίου φράγματος Μεσοχώρας και τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού.

Μια τέτοια οδυνηρή εξέλιξη πρακτικά σημαίνει ότι ο ιστορικός οικισμός των Τρικάλων, οι άνθρωποι, οι φυσικές και κοινωνικές μνήμες, θα βυθιστούν στα νερά του μεγάλου φράγματος. Το αντάλλαγμα που υποσχέθηκε γενικόλογα ο υπουργός είναι «η ασφαλής και δίκαιη αποκατάσταση των κατοίκων» μετά την έκδοση της πράξης χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο– η ΑΕΠΟ προβλέπει απαλλοτρίωση ολόκληρου του χωριού, κατακλυζόμενου και μη κατακλυζόμενου.

Αφανισμός της Μεσοχώρας με ταυτόχρονη λειτουργία του φραγματος των 150 μέτρων σημαίνει ότι δεν εγκαταλείπεται το φαραωνικό σχέδιο της εκτροπής του Αχελώου, ειδικά όταν δεν έχουν καν σφραγιστεί τα εργοτάξια στη Συκιά.

Η λειτουργία του φράγματος, εξυπηρετώντας τα προσδοκώμενα εκλογικά οφέλη της ‘πρώτης φορά αριστερά’, ανοίγει την όρεξη στο θεσσαλικό λόμπι δήθεν για να ποτιστεί ένας κάμπος που υποφέρει από την χημική γεωργία, την μονοκαλλιέργεια, την ερημοποίηση από το υδροβόρο αγροτικό μοντέλο ανάπτυξης που επέβαλαν τράπεζες και εταιρείες αγροεφοδίων.

Σημαίνει ένα ακόμη μεγάλο φράγμα- το τέταρτο!- κατά μήκος του ποταμού (στα Κρεμαστά, το Καστράκι, τον Στράτο) και συνολικά το πέμπτο στην περιοχή του ανω ρου του Αχελώου μαζί με εκείνο στον Ταυρωπό.

Σημαίνει ένα ακόμη όπλο στο σακούλι του λόμπι των εταιρειών που έχουν όφελος να παίζουν στο παγκόσμιο χρηματιστήριο της ενέργειας. Πάνω από όλα σημαίνει: οικειοποίηση του νερού, του πολύτιμου αναπαλλοτρίωτου φυσικού αγαθού, από το Κράτος και τις Εταιρείες.

Είναι ψέμα ότι θα παραχθεί «καθαρή» ενέργεια. Παγκοσμίως, τα μεγάλα φράγματα δεν θεωρούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)- έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής αφού κατακρατούν τις φερτές ύλες ενός ποταμού, ενώ ευθύνονται για την ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου μέσω της έκλυσης CO2 μεθανίου στην ατμόσφαιρα – παγκοσμίως τα μεγάλα φράγματα ευθύνονται για την εκπομπή του 25% του μεθανίου.

Πώς συμβιβάζεται άραγε η επιλογή να αφανιστεί η Μεσοχώρα με την προώθηση του βρόμικου λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα; Γίνεται σαφές ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας έχει παραδοθεί στα σχέδια των εγχώριων και διεθνών εταιρειών. Πρόκειται για μια εξέλιξη την οποία θα ζήλευε ο Γιώργος Σουφλιάς, ένας από τους πιο φανατικούς υπέρμαχους της εκτροπής, που το 2007 ενέκρινε περιβαλλοντικούς όρους μέσω της βουλής, αλλά το σχέδιό του εμπόδισαν το διευρυμένο κίνημα που αναπτύχτηκε τότε, η δράση του οποίου επικυρώθηκε από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σταθακης και Φαμελλος απομένει τώρα να παραδώσουν τα κλειδιά του υπουργείου στα ‘λευκά κολλάρα΄ των εταιρειών.

Το έργο είχε προαναγγελθεί από τον τέως υπουργό Σκουρλέτη, ο οποίος σε συνάντηση με κατοίκους της Μεσοχώρας είχε αναφέρει: ‘Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα κατασκεύαζε ποτέ ένα τέτοιο φαραωνικό φράγμα γιατί είναι αντίθετο με την άποψη της για την χρήση των ΑΠΕ – η κυβέρνηση είναι υπέρ των μικρών φραγμάτων -. Όμως στην κρίσιμη φάση που βρίσκεται η χώρα με την επιτήρηση, τα μνημόνια και την οικονομική κρίση, θεωρεί ότι το ήδη κατασκευασμένο φράγμα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία’.

Το φράγμα δηλαδή θα λειτουργήσει επειδή υπάρχει και όχι επειδή εντάσεται σε κάποιον αντίστοιχο σχεδιασμό!

Δύο παράγοντες βρίσκονται πίσω από την εμμονή στη λειτουργία του ΥΔΗ φράγματος της Μεσοχώρας, η τύφλωση και τα συμφέροντα:

– Η τύφλωση των θεσμικών παραγόντων και των μεγαλοαγροτών της Θεσσαλίας , η τύφλωση κομμουνιστών, αριστερών και δεξιών πολιτευτών, η τύφλωση της ανάπτυξης που κατέστρεψε τα νερά του κάμπου, η τύφλωση που ζητά ένα ποτάμι –θεό για να ‘’σβήνει’’ τη νιτρική αμωνία της μονοκαλλιέργειας.
– Τα πολλά μικρά συμφέροντα κρατικοδίαιτων κολαούζων και τα λίγα μεγάλα συμφέροντα εργολάβων και προμηθευτών που βολεύονται από τα μεγάλα έργα.

Η λειτουργία του ΥΔΗ φράγματος της Μεσοχώρας σημαίνει την έναρξη της εκτροπής του Αχελώου: Ο κόσμος το ΄χει τούμπανο και η κυβέρνηση το ΄χει κρυφό καμάρι!

Όμως, στον Πόλεμο για το νερό έχουμε πάρει θέση. Στη λεηλασία των δημόσιων φυσικών πόρων μπορούμε να απαντήσουμε με κοινωνικό έλεγχο και αμεσοδημοκρατική διαχείριση. Κανείς δεν είναι πιο αρμόδιος για τη διαχείριση και τον έλεγχο των κοινών αγαθών από την κοινωνία και τις τοπικές κοινότητες.

Το κίνημα κατά της εκτροπής του Αχελώου και της διάσωσης της Μεσοχώρας είναι εδώ!

-Όχι στον αφανισμό της Μεσοχώρας -Να κατεδαφιστεί το φράγμα -Να σώσουμε τον ποταμό Αχελώο

Comments are closed.