ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ,
ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 14 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ

Όλα αυτά τα χρόνια το κράτος και οι εκάστοτε διαχειριστές του βάζουν στο στόχαστρο τις καταλήψεις, στεγαστικές και πολιτικές, με τελευταία παραδείγματα το Στέκι στο Βιολογικό στην Αθήνα, την Rosa Nera στα Χανιά και τη Libertatia στη Θεσσαλονίκη. Το κυνήγι μαγισσών κατά των καταλήψεων δεν έχει τέλος, αφού το κράτος εξαντλεί όλο του το μένος και την εμμονή εκεί χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την υπεράσπιση της ιδιωτικής και δημόσιας ιδιοκτησίας, τα συμφέροντα του επενδυτικού κεφαλαίου και της δημόσιας τάξης, η οποία «απειλείται» από υποτιθέμενα κέντρα ανομίας, κάτι που έγινε φανερό και τον περασμένο χρόνο με τις επιθέσεις που δέχτηκαν οι καταλήψεις σε όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Είναι γνωστό ότι το κράτος στοχεύει ναι εξαλείψει οτιδήποτε αμφισβητεί την κυριαρχία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του, επομένως οποιαδήποτε συνθήκη αντιτίθεται στην άσκηση της εξουσίας του μπαίνει στο στόχαστρο. Να θυμηθούμε, για παράδειγμα, την εκκένωση της Villa Αμαλίας στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα, που αποτελούσε σοβαρό αντιφασιστικό ανάχωμα στη δράση της – πλέον καταδικασμένης – νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ο όψιμος «δημοκράτης και αντιναζί» Σαμαράς το 2013, εκκένωσε την κατάληψη, χωρίς καμία ηθική αμφιβολία ότι τα πογκρόμ κατά μεταναστών θα πραγματοποιούνταν ακόμα πιο εύκολα.

Αντίθετα όμως με την εικόνα που ΜΜΕ και κράτος επιμένουν να προβάλλουν για τις καταλήψεις και τον κόσμο του αγώνα, δηλαδή ως κέντρα ανομίας που φιλοξενούν μπαχαλάκηδες και τρομοκράτες, οι καταλήψεις αποτελούν νησίδες ελευθερίας. Πέρα από κέντρα αγώνα, δημιουργίας και αντίστασης στον κυρίαρχο , δίνουν ζωή στα παρατημένα κτίρια της πόλης που αφήνονται στο έλεος και τη φθορά του χρόνου, γεμίζοντας τα με τους ανθρώπους τους που τις λειτουργούν, μεταξύ των οποίων και πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες. Πολλές από αυτές εμπλέκονται ενεργά σε κάθε κοινωνικό αγώνα ενάντια στη λεηλασία της φύσης, στον φασισμό, στην ιδιωτικοποίηση και το μαράζωμα του δημοσίου χώρου από το κεφάλαιο, στην ακραία φτωχοποίηση και την εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας και όχι μόνο.

Ιδίως στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε, με το νέο πτωχευτικό κώδικα να απελευθερώνει την προστασία της πρώτης κατοικίας, με κύριες ευνοημένες τις τράπεζες και χιλιάδες οφειλετών σε συνθήκη ομηρίας, την ακρίβεια, την τουριστικοποίηση, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο. Χιλιάδες κτίρια ανά την χώρα ρημάζουν, γιατί οι ιδιοκτήτες τους και το δημόσιο, τα προτιμούν σε αυτήν την κατάσταση, ενώ χιλιάδες άνθρωποι, ντόπιοι και μετανάστες, είναι άστεγοι. Ακόμα και τώρα το κράτος επιμένει στην προώθηση του ιδιωτικού συμφέροντος σε βάρος του δημόσιου και κοινού, αλλά και στη φίμωση οποιουδήποτε αντιλόγου, υποβαθμίζοντας στα μάτια της κοινωνίας τη θέση των καταλήψεων και των ανθρώπων τους.

Εξαίρεση φυσικά από αυτή την κατάσταση δεν αποτελεί ούτε η πόλη των Ιωαννίνων, όπου Καταλήψεις λειτουργούν υπό τη συνεχή απειλή της εκκένωσης, ενώ άλλες έχουν εκκενωθεί στο παρελθόν με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της κατάληψης Τελεσίγραφο. Στις 4 Δεκέμβρη 2019, άτομα του κινήματος πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο εγκαταλελειμμένο κτήριο της Πολεοδομίας στην οδό Κωλέττη 4 στα Ιωάννινα, ως απάντηση στο «τελεσίγραφο» του τότε υπουργού Προ.Πο. Χρυσοχοΐδη για μαζική εκκένωση των καταλήψεων εντός 15 ημερών. Στην Αθήνα είχε ήδη προηγηθεί σωρεία αστυνομικών επιχειρήσεων για την εκκένωση καταλήψεων. Λίγες ώρες μετά την κατάληψη του κτηρίου ακολούθησε εκκένωση και προσαγωγές των 14 καταληψιών. Κάποιους μήνες αργότερα κάποια άτομα έλαβαν κλήσεις να καταθέσουν στο τμήμα ως ύποπτοι για «διατάραξη κοινής ειρήνης». Οι 14 κατηγορούμενοι κατέθεσαν συλλογικό υπόμνημα ανάληψης της πολιτικής ευθύνης της κατάληψης. Την 1η Απρίλη 2022 δικάζονται τα 14 συλληφθέντα άτομα της κατάληψης Τελεσίγραφο. Η αλητεία της εξουσίας δεν έχει τελειωμό.
Εμείς θα βρισκόμαστε απέναντι στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου και πάντα δίπλα στον κόσμο του αγώνα, της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης.

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ/ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ, 29 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 18.30 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 9.00

Χειρονομία Αντιεξουσιαστική Κίνηση

Comments are closed.