Δεκέμβρης του 2008: Το σημείο τομής των σύγχρονων εξεγέρσεων

Η εξέγερση του Δεκέμβρη, σηματοδότησε όχι μόνο την εποχή της, αλλά επισφράγισε και επιβεβαίωσε το περιεχόμενο και την ουσία των σύγχρονων ρισποσπαστικών και απελευθερωτικών εξεγέρσεων κι αυτό την κάνει μοναδική, έναντι όλων των εξεγερτικών δεκέμβρηδων του παρελθόντος.

ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ που όρθωσε το ανάστημά της στο Κράτος, αυτή την κυρίαρχη θέσμιση του καθεστώτος, αφού η θανατοπολιτική του προβάλλει ως δικαίωμα που του εκχωρεί το μονοπώλειο της βίας που κατέχει. Ο Κορκονέας όπως παλαιότερα ο Μελίστας (Καλτέζας 1985), δεν ήταν ο “τρελός” της αστυνομίας, αλλά το ένοπλο χέρι της έσχατης λογικής της: “Εγώ είμαι το Κράτος”.

ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ που απλώθηκε σε όλη την επικράτεια, πολιορκώντας τα αστυνομικά τμήματα, τα δημαρχεία, τους ναούς του χρήματος και του εμπορεύματος, με άλλα λόγια πολιορκώντας το ίδιο το καθεστώς κυριαρχίας και εκμετάλλευσης, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς εντολή και σχέδιο από κάποιους “ειδικούς” των εξεγέρσεων, πόσο μάλλον από γραφειοκρατικούς και κομματικούς μηχανισμούς της “οργανωμένης πάλης”.

ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ που έστειλε στα αζήτητα τους φορείς των ταξικών αναλύσεων οι οποίοι μέχρι και σήμερα δεν αποτόλμησαν να την συμπιέσουν και να την στριμώξουν στις δήθεν θεωρίες τους, όπου κυριαρχεί η αντίθεση μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας και η τάξη εναντίον τάξης. Όλοι οι οπαδοί του παραδοσιακού είτε έμειναν εμβρόντητοι και θεατές, είτε προσπάθησαν να ενταχθούν αποτυγχάνοντας παταγωδώς, είτε στράφηκαν εναντίον της.

ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ που γκρέμισε τις πρωτοπορίες και την πυραμιδική- γραφειοκρατική τους οργάνωση, απλώνοντας σε όλες τις καταλήψεις του δημόσιου χώρου (σε σχολές, σχολεία, δημαρχεία και δρόμους), το πνεύμα της άμεσης δημοκρατίας και των γενικών συνελεύσεων ως τον κυρίαρχο τρόπο οργάνωσης για οποιαδήποτε απόφαση, για οποιαδήποτε δράση. Γι’ αυτό ο Δεκέμβρης, δεν ανέδειξε ούτε αρχηγούς, ούτε ηγεσίες, ούτε ήρωες, ούτε την αγωνιστική πανούκλα που αποφέρουν. Ο Δεκέμβρης είναι η μεγαλύτερη κινηματική Επώνυμη- Ανωνυμία της μεταπολίτευσης.

ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ που δεν έχει ιδιοκτήτες, γιατί είναι το ατέλειωτο μοίρασμα που συντελείται στην ανακατάληψη του δημόσιου χώρου και λόγου, από ίσους και απελεύθερους διαδηλωτές, που συγκροτούν και συγκροτούνται σε κίνημα ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, ενάντια στην ίδια την ουσία της κυριαρχίας, απομαγεύοντας όλες τις εκδοχές των μεγάλων υποσχέσεων, των διατεταγμένων ρόλων και την παραμυθία των αφηγημάτων τους.

ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ που δεν επαναλαμβάνεται, όχι γιατί είναι μια στιγμή του παρελθόντος, αλλά γιατί είναι η στιγμή που καθορίζει το παρόν, ως μια συνεχή πολιτική και κινηματική διεργασία. Διεργασία, απαλλαγμένη από τα βαρίδια και τα στολίδια του “επαναστατικού” συντηρητισμού, που αναπαράγει στιγμιότυπα και εικόνες του παρελθόντος, ενώ του φεύγει το παρόν κάτω από τα πόδια, αναζητώντας καταφύγιο και πρόσχημα σε ό,τι ο Δεκέμβρης αρνήθηκε να είναι.

ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ που δεν μας καλεί σε σκιαμαχίες και ρόλους γιατί δεν είναι η απάντηση, αλλά το ερώτημα. Δεν έλυσε “τα μυστικά” του αγώνα, αλλά έθεσε το ζήτημα του περιεχομένου του. Ο Δεκέμβρης, είναι ο πρακτικός Λόγος του αυτεξούσιου συλλογικού ατόμου ενάντια σε ό,τι λεηλατεί την ύπαρξή του. Από την καταστροφή της φύσης με την “ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων”, μέχρι την καταστροφή του ανθρώπινου γένους από τον νεοναζισμό.

Γι’ αυτόν το Δεκέμβρη συμμετείχαμε επί δύο μήνες στην κατειλημμένη σχολή Θεάτρου, γι’ αυτόν το Δεκέμβρη συμμετείχαμε στην κατάληψη του Εργατικού κέντρου για τη δολοφονική επίθεση κατά της Κούνεβα, γι’ αυτόν το Δεκέμβρη συμμετείχαμε αμέσως μετά το τέλος των διαδηλώσεων στη δημιουργία του Μικρόπολις, γι’αυτόν τον Δεκέμβρη είμαστε εδω.

Η εξέγερση του 2008 ή θα γίνει η απειλή των από τα κάτω ή θα γίνει επέτειος και προγραμματισμένος θεαματικός συμβολισμός.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΔΕΣ.

Πορεία και συγκέντρωση στην Καμάρα 6/12/2017 και ώρα 18.30

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

 

Write A Comment

fourteen + eighteen =