14ο Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ Κομοτηνής

Σε μία περίοδο ραγδαίων εξελίξεων στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε για 14η συνεχόμενη χρονιά το Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ Κομοτηνής. Την ίδια στιγμή που όλες οι πολιτικές δυνάμεις επικεντρώνονται στο εκλογικό πανηγύρι, εμείς επιλέγουμε όχι μόνο να απέχουμε από αυτό αλλά να δώσουμε ένα διαφορετικό νόημα σε αυτές τις ημέρες, για το χτίσιμο των αντιστάσεων ενάντια στις κρατικές επιταγές, στην πατριαρχία, στον φασισμό και στον νεοφιλελευθερισμό.

Σίγουρα το τελευταίο δεν είναι κάτι που λύνεται με ένα 3ήμερο φεστιβάλ αλλά αποτελεί καθημερινό αγώνα και προσπάθεια για αναστοχασμό πάνω στις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν ανά την υφήλιο. Σε μία περίοδο όπου κάνουν την εμφάνιση τους εξεγερτικά κινήματα όπως αυτά των Κίτρινων Γιλέκων που περικλείουν διαφορετικές ατομικότητες και νοήματα πέρα από τα παρωχημένα και εύκολα δόγματα ανάλυσης της Αριστεράς, όπου οι γυναικοκτονίες πληθαίνουν και η νομική κατοχύρωση του βιασμού πάει βήματα πίσω, το κράτος στήνει τον δικό του εσωτερικό εχθρό και οπλοστάσιο που έχουν ως στόχο τα κινήματα και κατ’ επέκταση την ίδια την κοινωνία. Οι επιθέσεις αρκετές και πολυδιάστατες: από την μία η “ανάπτυξη” που απειλεί με αφανισμό τα οικοσυστήματα και τους τοπικούς πληθυσμούς σε Ιόνιο, Κρήτη, Ήπειρο μέσω της εξόρυξης υδρογονανθράκων και των γεωπολιτικών ανακατατάξεων που τις συνοδεύει και από την άλλη οι εχθροί της ελευθερίας που με κάθε πρόσχημα κάνουν την εμφάνιση τους με πογκρόμ σε πρόσφυγες/μετανάστες, ΛΟΑΤΚΙ άτομα και οτιδήποτε δεν χωράει στην “καθαρότητα” τους.

Την ίδια ώρα μέσα στο εκλογικό ντελίριο βλέπουμε το μοντέλο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας να περνάει μία κρίση με την μεγάλη αποχή και απολιτικοποίηση της ίδιας της διαδικασίας των εκλογών. Με τον κάθε επιχειρηματία και πολλούς ακόμα ανθρώπους να κατεβαίνουν ως δημοτικοί σύμβουλοι, μόνο και μόνο για να καλύψουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες δίχως καμία επίγνωση επί των ζητημάτων που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες.

Απέναντι σε αυτό παίρνουμε θέση: Δεν μπορεί κανείς/καμία να αποφασίζει για τις ζωές μας εν απουσία μας. Γι’ αυτό επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο της δημιουργίας των αντιστάσεων και της αυτοοργάνωσης στο σήμερα χωρίς να τα μεταθέτουμε σε κάποια μελλοντική διάσταση. Προτάσσουμε την συμμετοχή στην γειτονιά με άμεση δημοκρατία, αλληλεγγύη και ακηδεμόνευτους αγώνες γι’ αυτά που απασχολούν την κοινωνία χωρίς να περιμένουμε από κανέναν θεσμικό, κρατικό, κομματικό φορέα να μας τα λύσει, αναθέτοντας τα σε αυτόν. Γιατί κανείς δεν ξέρει να αποφασίζει καλύτερα για τα προβλήματα μας πέρα από εμάς.

Γι’ αυτούς τους λόγους προσκαλούμε την τοπική κοινωνία και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να παρακολουθήσει το Φεστιβάλ και να προβληματιστούμε μαζί γύρω από ζητήματα που μας αφορούν. Σε μία κοινωνία κατακερματισμένη από τον ανθρωπότυπο του καπιταλιστικού συστήματος όπου ο καθένας κοιτάζει τα του “οίκου του” χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τον δίπλα του, διαβρωμένη από τον εθνικισμό που χτίζει το Έθνος-Κράτος στο εσωτερικό του ο οποίος αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του σαν ιδέα και κεντρικός πυλώνας της κοινωνικής συνοχής υπό το επιστέγασμα του Κράτους. Να κάνουμε ένα βήμα προς την ατομική και κοινωνική αυτονομία.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΩΣΤΗΡΕΣ

ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πρόγραμμα 14ου Αντιεξουσιαστικού Φεστιβάλ Κομοτηνής:

Όλες οι πολιτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Adelante/Κούλογλου 18 (Πίσω από το Euronics στη Βενιζέλου)

Παρασκευή 24/5
– 19:00 Εκδήλωση/συζήτηση: Τα πολλαπλά μέτωπα του αντιφασισμού
Ομιλητές/ριες: Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής Ιστορική αναδρομή των αντιφασιστικών αγώνων στην πόλη
Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Φαβέλα (Πειραιάς), Η σημασία ενός ελεύθερου κοινωνικού χώρου στην περιοχή του Πειραιά
Ex – Portu Αντιεξουσιαστική Κίνηση (Πειραιάς), Κοινωνικός-μαχητικός αντιφασισμός και οι εκφάνσεις του φασισμού στο σήμερα
Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο (Θεσσαλονίκη), Tα “Μακεδονικά” συλλαλητήρια και η έξαρση του εθνικισμού
Ελευθερία Τομπατζόγλου (Δικηγόρος), Δίκη της Χρυσής Αυγής

23:30 Party οικονομικής ενίσχυσης, Προαύλιο Παλιάς Νομικής
Hip hop, Jungle, Drum ‘n’ bass, Techno, Electro Dance Music

Σάββατο 25/5

19:00 Εκδήλωση/συζήτηση για το Νέο Ποινικό Κώδικα: Τρομονόμος, βιασμοί και προβληματισμοί γύρω από αυτόν
Ομιλητές/ριες: Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης,Omnia TV
Δικηγόρος

22:00 Ρεμπέτικο γλέντι με ζωντανή μουσική στην Παλιά Νομική
Κύριακή 26/5

19:00 Εκδήλωση/συζήτηση: Σύγχρονα κινήματα και αντιστάσεις: Κίτρινα Γιλέκα
Ομιλητές/ριες: Κωνσταντίνος Σαββόπουλος (Περιοδικό Βαβυλωνία)
Επικονωνία με Hazem (Αντιφασίστας από την Γαλλία)

22:00 Bar οικονομικής ενίσχυσης του Φεστιβάλ στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Adelante

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν βιβλιοπωλείο και υλικό οικονομικής ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων.

Comments are closed.