Εκδήλωση – Συζήτηση:
“6 χρόνια μετά: Η δίκη της αντιφασιστικής μοτοπορείας και η άνοδος της Ακροδεξιάς”

Ομιλητές:
Μ. Δαλιάνη (δικηγόρος)
Π. Παπαγεωργίου (δικηγόρος)
τοποθετήσεις από κατηγορούμενους στη Δίκη

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στις 20:00 στον ΕΚΧ Nosotros

6 χρόνια πριν, στις 30/9/2012, η 3η αντιφασιστική μοτοπορεία που γίνεται στο κέντρο της Αθήνας δέχεται την απρόκλητη και βάναυση επίθεση της αστυνομίας και πιο συγκεκριμένα της περιβόητης ομάδας ΔΕΛΤΑ.

Αποτέλεσμα ήταν να συλληφθούν 15 άτομα που συμμετείχαν στη μοτοπορεία (κι ακόμη 6 τις επόμενες ημέρες). Κατά τη διάρκεια της 5ημερης παραμονής τους στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ βασανίστηκαν και αν και υπήρξε προσπάθεια κρατικής συγκάλυψης των βασανισμών, η υπόθεση των βασανιστηρίων πήρε διεθνείς διαστάσεις μετά από δημοσιεύματα στη Guardian, αλλά και σε όλο τον ευρωπαϊκό τύπο.

6 χρόνια μετά, σε ένα σκηνικό ραγδαίας ανόδου των ακροδεξιών πολιτικών σε κάθε γωνιά του πλανήτη, η ιστορία της αντιφασιστικής μοτοπορείας δεν έχει κλείσει. Οι 21 κατηγορούμενοι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρείας, καθώς η δίκη τους αναβάλλεται συνεχώς από την υπαίτια απουσία των φασιστών κατηγόρων. Πλέον η δικάσιμος έχει οριστεί στις 4/3/2019. Αλλά στις 29 Νοεμβρίου θα εκτυλιχθεί μία ακόμη σημαντική πτυχή αυτής της ιστορίας καταστολής και ακροδεξιάς κρατικής διαχείρισης. Στις 29/11, στην Ευελπίδων, δικάζονται οι βασανιστές της ομάδας ΔΕΛΤΑ, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να αποκρύψουν και να συγκαλύψουν όσα βάναυσα συνέβησαν στους δρόμους της Αθήνας και στους διαδρόμους της ΓΑΔΑ.

Comments are closed.