“Συμμετείχαμε χθες, 3 Απρίλη, στην ενημερωτική παρέμβαση ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων που διοργάνωσε η Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στα Πετρέλαια (Ιωάννινα) στην Περιφέρεια, με προβολή ενημερωτικού υλικού, μικροφωνική, ανάρτηση πανό και μοίρασμα κειμένων. Από πλευράς μας, διακινήθηκε το παρακάτω κείμενο :
Repsol-Energean Oil και Σταθάκης τα ονόματα της καταστροφής στην Ήπειρο
Οι γεωφυσικές σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων και η τεχνική εξόρυξης fracking που έχουν δρομολογηθεί για περιοχές της Ηπείρου (Δήμος Πωγωνίου, Δήμος Ζαγορίου, Δήμος Ζίτσας) και μεγάλου τμήματος της Ν.Ε. Θεσπρωτίας
θα επιφέρουν
• Αύξηση των σεισμών
-Είναι γνωστό το παράδειγμα της Ολλανδίας όπου σε μη σεισμογενείς περιοχές μετά τη χρήση fracking το 2012 προκλήθηκαν στο Huizinge ισχυροί για την περιοχή σεισμοί οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν ως “προκληθέντες”, υποδηλώνοντας ότι προκλήθηκαν από την απομάκρυνση των ορυκτών καυσίμων στην περιοχή.
-Το Fracking ως μέθοδος εχει απαγορευτεί ήδη στις εξής χώρες : Γαλλία , Γερμανία , Σκωτία και Βουλγαρία
• Ερήμωση του φυσικού τοπίου και δηλητηρίαση των νερών και του εδάφους
-11.500 γεωτρήσεις (που θα έχουν βάθος 10 μέτρα) όπου στην κάθε μία θα χρησιμοποιηθούν 8 κιλά εκρηκτικά.
-38 βαθύτερες γεωτρήσεις (βάθους 20 μέτρων), οι οποίες αντιστοιχούν στις διασταυρώσεις των γραμμών του κάναβου, στις οποίες θα χρησιμοποιηθούν 14 κιλά εκρηκτικών στην κάθε μία.
– Εκτός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και των άλλων προστατευόμενων περιοχών, όλες οι μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού θα γίνονται με ελικόπτερα. Για να καλυφθούν τα 575.5 χιλιόμετρα των γραμμών έρευνας θα απαιτηθούν 3.395,45 ώρες πτήσεις ελικοπτέρων στο σύνολο της περιοχής, πράγμα που ισοδυναμεί με συνεχή χρήση τους για 282 δωδεκάωρα. Ανά πάσα στιγμή θα είναι εν πτήση δύο με τρία ελικόπτερα. Κάθε αποστολή ελικοπτέρου θα διαρκεί 1,5 ώρα και κάθε ελικόπτερο θα ανεφοδιάζεται έξι έως οκτώ φορές τη μέρα.
Οι παραπάνω ενέργειες θα μολύνουν τον αέρα με 135,42 τόνους μονοξείδιου του άνθρακα, 46,98 τόνους αέριων υδρογονανθράκων, 69,09 τόνους οξειδίων του αζώτου, 16,58 τόνους διοξειδίου του θείου και 38,69 τόνους εσπνεύσιμων σωματιδίων.
Εκτός από τα παραπάνω, ξέρουμε πως οι « νέες θέσεις εργασίας» που ευαγγελίζονται είναι το δόλωμα μπροστά απ’ την παγίδα. Ενώ ακόμη και η Ε.Ε. παραδέχεται ότι οι ανανεώσιμες πηγές είναι μονόδρομος, η “ανάπτυξη” που έρχεται να μας “σώσει” αφορά ξεπερασμένες μορφές ενέργειας σε μία χώρα αρκετά “παρθένα” από την βαριά εκβιομηχάνιση, οδηγώντας την με μαθηματική ακρίβεια στον θρήνο θυμάτων. Πιο συγκεκριμένα για τις ελάχιστες και πρόσκαιρες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, πόσα χωράφια θα ρημαχτούν, πόσα κοπάδια θα αφανιστούν, τι θα απομείνει από τον τόπο μας;
Με τη σύμβαση για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και οι εκπρόσωποι των εταίρων της κοινοπραξίας βάζουν το χέρι του για την καταστροφή ακόμη ενός τόπου.
Στις πολυμέτωπες επιθέσεις τους απαντάμε με ακηδεμόνευτους συλλογικούς αγώνες για την φύση και την ελευθερία, σε άμεση αλληλεγγύη με τον αγώνα της Χαλκιδικής ενάντια στην ElDorado Gold και τον αγώνα του Αχελώου ενάντια στο φράγμα της Μεσοχώρας.
Όσο Καχριμάνηδες, Καλογιάννηδες και λοιποί τοπικοί άρχοντες θα ξεπουλάνε στις πολυεθνικές, τόσο θα προτάσσουμε την ανάγκη για κοινωνικό έλεγχο και αμεσοδημοκρατική διαχείριση της ενέργειας.
• Η Ανάπτυξη τους Φέρνει μόνο Καταστροφή και Λεηλασία
• Κοινωνική Διαχείριση της Ενέργειας
ΈΞΩ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ AΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Χειρονομία- Αντιεξουσιαστική Κίνηση
(Ανοιχτή συνέλευση κάθε Πέμπτη, 7μμ στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Αλιμούρα, Αραβαντινού 6, εντός στοάς Σκόρδου, είσοδος και από Τσιριγώτη 14)
 

Write A Comment

10 + fifteen =