Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, κάτοικοι, μέλη της Πρωτοβουλίας ‘Σώστε την Ήπειρο’ και της ‘Ανοιχτής Συνέλευσης στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις’ και αλληλέγγυοι βρεθήκαμε στην περιοχή της Ζίτσας και ανακαλύψαμε παράνομες εργασίες της ισπανικής εταιρείας GEOTECH, υπομισθωμένη από την πετρελαϊκή κοινοπραξία REPSOL-ENERGEAN στην περιοχή. Οι εργασίες, δίχως τους απαραίτητους ειδικούς που απαιτεί η περιβαλλοντική μελέτη, δίχως σήμανση, δίχως εργοτάξιο, αφορούσαν τοποθέτηση γεωτρύπανων και πτήσεις ελικοπτέρων δίχως ΚΑΜΙΑ πρόβλεψη για πιθανό ατύχημα, σε μια περιοχή γεμάτη κυνηγούς και περιπατητές. Η απλή παρουσία των ανθρώπων κατόρθωσε να σταματήσει τις παράνομες εργασίες για εκείνη την ημέρα. Μάλιστα οι εντεταλμένοι της εταιρείας κάλεσαν την αστυνομία, που πρόθυμα ήρθε, αλλά δεν είχε καμία δικαιοδοσία αφού τα δάση δεν ανήκουν στην εταιρεία. Το ίδιο βράδυ στα χωριά της περιοχής μπράβοι της Εταιρείας Φύλαξης που σύστησαν οι πολυεθνικές έκαναν οχλήσεις στα σπίτια αλληλέγγυων.
Το πρωί της Τρίτης 25 Σεπτεμβρίου οργανώθηκε στην Περιφέρεια Ιωαννίνων συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις παράνομες εργασίες και τους τραμπουκισμούς. Μία επιτροπή των κατοίκων ζήτησε να μιλήσει με τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, με επικεφαλής μια γιαγιά με ένα πανέρι ρόδια. Τα ρόδια ή το πετρέλαιο. Όλοι είδαμε πώς ο αφηνιασμένος Καχριμάνης επιτέθηκε στους κατοίκους λέγοντάς τους πως «δεν είστε Τίποτα!» και πως είναι ενάντια στο «συμφέρον της Πατρίδας και της προόδου». Οι κάτοικοι είδαν έντρομοι τη γυμνή περιφρόνηση της εξουσίας και ο Καχριμάνης έδειξε τι εννοεί «πρόοδο». Το ξεπούλημα της γης και της φύσης στην εγκληματική σύμπραξη κράτους – ιδιωτικού κεφαλαίου. Γνωρίζουμε πολύ καλά πώς βλέπει ο Καχριμάνης τον τόπο.
Άλλωστε, μόνο τους 3 τελευταίους μήνες του καλοκαιριού, δύο ακόμη σκάνδαλα ήρθαν να προστεθούν στο βιογραφικό του.
Τον Ιούλιο του 2018, στον γαμπρό του Καχριμάνη, τον κ. Σπ. Μπαλαμπέκο απαγγέλθηκαν κακουργηματικές κατηγορίες για την κατάχρηση κονδυλίων σε έργο ευρυζωνικών δικτύων που παραλήφθηκε και πληρώθηκε χωρίς ποτέ καν να εκτελεστεί, πόσο μάλλον να ολοκληρωθείί!!!
Τον Σεπτέμβριο του 2018, ο γιος του Περιφερειάρχη πήρε από τον πατέρα του έγκριση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων χωρίς πολεοδομική άδεια ούτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε περιοχή στο Μέτσοβο πάλι όπου απαγορεύεται η οικοδόμηση, με μόνο μία υπεύθυνη δήλωση !!
Και φυσικά δεν ξεχνάμε πώς οικοδομήθηκε ο σταθμός των ΚΤΕΛ στην Γ. Παπανδρέου στον υδροβιότοπο του Μάτσικα, δίπλα στη λίμνη, με άδεια γκαρσονιέρας, από τον, τότε Νομάρχη Καχριμάνη, (που προκάλεσε και τον έλεγχο των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης το 2009), τις ωμές πολιτικές του παρεμβάσεις κτλ κτλ
Αυτό που γνωρίζουμε το είδε όλη η τοπική κοινωνία. Ο Καχριμάνης και ο κάθε Καχριμάνης της κρατικής εξουσίας περιφρονεί την πόλη, τη φύση, τους ανθρώπους. Βλέπει την Περιφέρεια σαν ιδιοκτησία του που βιάζεται να ξεπουλήσει όσο έχει τη δικαιοδοσία της. Συμμετέχει στο ευρύ δίκτυο διαπλοκής κράτους και κεφαλαίου, το διακρατικό και υπερεθνικό δίκτυο συμφερόντων που απομυζούν την κοινωνία, καταστρέφουν το περιβάλλον και ρημάζουν τον τόπο. Αυτή την λεηλασία της φύσης και της κοινωνίας ονομάζουν «ανάπτυξη» εννοώντας ανάπτυξη της κυριαρχίας τους.
Δεν είχαμε ποτέ αυταπάτες. Γνωρίζουμε πως ο αγώνας ενάντια στις εξορύξεις είναι αγώνας της αλληλεγγύης ενάντια στην εκμετάλλευση, της κοινωνίας ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο, της ζωής ενάντια στο θάνατο.
ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ – ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Write A Comment

fourteen + 2 =