Πληροφορηθήκαμε ότι η επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου Ιωαννίνων απαγόρευσε το φεστιβάλ των Αναιρέσεων στο θεατράκι σκάλας . Απαγόρευση που βρήκε σύμφωνη τόσο την προηγούμενη όσο και την νέα δημοτική αρχή .
Δεν μας εκπλήσσει βέβαια η σύμπνοια των τοπικών αρχόντων , εξάλλου σε μια πόλη που η ατομική κερδοφορία έχει μεγαλύτερη αξία από τους πολίτες και το δικαίωμα τους σε προσβάσιμους δημόσιους χώρους – για παράδειγμα να υπενθυμίσουμε τα δεκάδες σημεία στην πόλη όπου τραπεζοκαθίσματα τοποθετούνται πάνω σε δρόμους όδευσης τυφλών ή την “ανάπλαση” της πλατείας Πάργης με μόνο σκοπό την περαιτέρω εξάπλωση των καταστημάτων – είναι επόμενο πως τα πολιτικά και πολιτιστικά φεστιβάλ που είναι οργανωμένα από τα κάτω και προάγουν ιδέες που αμφισβητούν το κατεστημένο δεν θα είναι καθόλου συμπαθή στην τοπική εξουσία.
Η πόλη των Ιωαννίνων θυμάται όμως τους αγώνες για τον δημόσιο χώρο από το 2001 με τους αγώνες για να σωθεί η κεντρική πλατεία ,το κίνημα για το Ξενία (2006) και το κίνημα για την Όαση (2009) . Όσο η ιδιωτική πρωτοβουλία μαζί με την τοπική εξουσία θα προσπαθούν να καταλάβουν τον δημόσιο χώρο και να μετατρέψουν την πόλη σε ένα μεγάλο θεματικό πάρκο όπου χαρούμενοι καταναλωτές θα αγοράζουν και θα διασκεδάζουν ενώ εργαζόμενοι θα δουλεύουν στις γαλέρες τους επισιτισμού εμείς θα τον νοηματοδοτούμε με τον δικό μας τρόπο.
Πέρα από την λογική του κέρδους και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο βάζοντας μπροστά την αλληλεγγύη και την ισότητα απελευθερώνουμε στην πράξη τον δημόσιο χώρο και χρόνο με ανοιχτές συνελεύσεις πολιτών, ελεύθερους κοινωνικούς χώρους , πορείες και φεστιβάλ. Με αυτό το σκεπτικό και χωρίς καμία άδεια από την τοπική εξουσία οργανώνουμε κάθε καλοκαίρι το αντιεξουσιαστικό φεστιβάλ στα Γιάννενα και με το ίδιο σκεπτικό χρησιμοποιήσαμε στις 7/9 το θεατράκι σκάλας για την πραγματοποίηση του πάρτι οικονομικής ενίσχυσης του ελεύθερου κοινωνικού χώρου Αλιμούρα.
Δεν αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία ούτε του κράτους ούτε του κεφαλαίου στον ελεύθερο δημόσιο χώρο. Οι πολίτες θυμούνται τις συγκρούσεις στο Ξενία επί δημαρχίας Γκόντα, που κυβερνούσε με τα ΜΑΤ, ο οποίος επέστρεψε μέσω της συνεργασίας του με την παράταξη Ελισάφ.
Αλληλεγγύη στο φεστιβάλ των Αναιρέσεων
Ο κόσμος του αγώνα να φροντίσει ώστε η απαγόρευση να μείνει στα χαρτιά
Οι δημόσιοι χώροι ανήκουν στην κοινωνία και όχι στο κεφάλαιο και την εξουσία
Χειρονομία – Αντιεξουσιαστική Κίνηση

Write A Comment

eleven − 1 =