ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΟΖΑΒΑ
Από την αρχή του συριακού εμφυλίου πολέμου, βρεθήκαμε μπροστά σε ακόμα μία ανθρώπινη τραγωδία, η οποία ήρθε ως συνέχεια μίας σειράς άλλων εμπόλεμων συρράξεων αλλά και οικονομικών καταστροφών πολλών περιοχών του κόσμου, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είτε για να γλιτώσουν από τον πόλεμο είτε για να βρουν μία καλύτερη ζωή. Τυχεροί, φυσικά, στάθηκαν ορισμένοι μόνον από αυτούς που μπόρεσαν να φτάσουν σε κάποιο προορισμό ή να βρουν μία προσωρινή στέγη για την οικογένειά τους, την ίδια στιγμή που άλλοι από αυτούς σκοτώνονταν ως άμαχοι ή πέθαιναν στη διαδρομή, καθιστώντας την Ευρώπη ένα απέραντο νεκροταφείο. Τα προηγούμενα χρόνια, στην Ελλάδα, όλη η κοινωνία αναγκάστηκε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να πάρει θέση απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, αφού είναι μία από τις πρώτες χώρες υποδοχής. Ένα μεγάλο τμήμα της χώρας απέδειξε ότι διαθέτει πραγματικά αντανακλαστικά αλληλεγγύης αγκαλιάζοντας πρόσφυγες και μετανάστες και δίνοντας βοήθεια στους πραγματικούς κατατρεγμένους αυτού του κόσμου. Την ίδια στιγμή που άλλοι χτίσανε πολιτική ατζέντα και καριέρα πάνω τους, καλλιεργώντας σε άλλο κομμάτι της κοινωνίας το φόβο και τη μισαλλοδοξία.
Πού όμως έγκειται πραγματικά το πρόβλημα, αν όχι στη διαρκή θανατοπολιτική των κρατών, τα οποία όχι μόνο παράγουν τη δυστυχία, την ανθρώπινη τραγωδία, την οικονομική εξαθλίωση και τον πόλεμο, αλλά καθιστούν ολόκληρους λαούς και κοινωνικές ομάδες μη όντα με ζωές που δεν είναι άξιες να βιωθούν; Ποιοι κλείνουν τα σύνορα, κερδοσκοπούν πάνω στα «γυμνά» σώματα των ανθρώπων, ποιοι δημιουργούν ιδιωτικούς στρατούς και μπολιάζουν τα μυαλά της κοινωνίας με φόβο και μίσος, δημιουργώντας τον Άλλον, δηλαδή τον εχθρό, τον ξένο, πηγή όλων των προβλημάτων των γηγενών πληθυσμών; Ποιοι ήταν αυτοί που εξέθρεψαν στην Ελλάδα τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και κάθε παρακλάδι της; Ας το πούμε, λοιπόν καθαρά. Το Κράτος με τον εκάστοτε διαχειριστή του, τα Μ.Μ.Ε, η «ευαίσθητη» Ευρωπαϊκή Ένωση που κλείνει τα σύνορα, φτιάχνοντας ιδιωτικούς στρατούς όπως η FRONTEX, χρησιμοποιώντας το ΝΑΤΟ και κλείνοντας κατάπτυστες συμφωνίες με το φασιστικό κράτος της Τουρκίας, είναι αυτοί που φτιάχνουν την ακροδεξιά ατζέντα, που εκθρέφουν τους ναζί δολοφόνους, που μιλάνε για σκουπίδια και λαθραίες ζωές, που κινδυνολογούν για αλλοίωση του πολιτισμού της Ευρώπης και διαμηνύουν (όπως έκανε πρόσφατα ο Μητσοτάκης) ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει το καταφύγιο για τον κάθε κατατρεγμένο αυτής της γης. Βέβαια, και στην Ελλάδα υπάρχουν φτωχοί και κατατρεγμένοι, οι οποίοι μπορούν να αρκεστούν σε μία καλή δόση εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, σίγουρα πάντως όχι στην πραγματική καλυτέρευση των ζωών τους.
Το ζήτημα δεν λύθηκε ποτέ και δεν πρόκειται να λυθεί όσο υπάρχουν κολαστήρια σαν την Μόρια της Λέσβου, στην οποία στοιβάζονται χιλιάδες άνθρωποι χωρίς να τους παρέχονται τα στοιχειώδη, όσο η διαχείριση του προσφυγικού γίνεται με όρους συγκεντροποίησης και ελέγχου, όσο οι άνθρωποι βρίσκονται απομονωμένοι από τον ντόπιο πληθυσμό χωρίς πρόσβαση σε κοινά αγαθά και υπηρεσίες (π.χ άρνηση χορήγησης ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση στην εργασία και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), όσο οι άνθρωποι χωρίζονται σε κατηγορίες, όπως παράνομος – νόμιμος, πρόσφυγας – μετανάστης, ντόπιος – ξένος, όσο το κράτος χτυπάει την αλληλεγγύη και τις καταλήψεις που στήνονται από το κίνημα για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά, στη Βόρεια Συρία μαίνεται η εισβολή του τουρκικού φασιστικού στρατού στα εδάφη των κουρδικών αυτόνομων κοινοτήτων στη Ροζάβα. Με χιλιάδες νεκρούς και εκτοπισμένους βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές για ακόμη μια φορά. Και φυσικά, η επιθετικότητα του Ερντογάν γίνεται, όπως γινόταν πάντα, με τις ευλογίες όλων των μεγάλων κρατών (Η.Π.Α, Ρωσίας κλπ) που διεκδικούν μερίδιο από την πίτα της διαλυμένης Συρίας. Μην ξεχνάμε, βέβαια, την ανυπαρξία της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας, που αρκείται σε διαμαρτυρίες άνευ ουσίας, αλλά και τις ευλογίες όλων των κατεστημένων θεσμών (π.χ Ελληνικό Πατριαρχείο). Συσπειρώνεται με τον τρόπο του ο κρατισμός, παντοιοτρόπως, για να πολεμήσει τους Κούρδους, που αποτελούν το πιο ελπιδοφόρο κίνημα αντίστασης και δημιουργίας των τελευταίων χρόνων. Οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας πολέμησαν και νίκησαν τους ισλαμοφασίστες του ISIS, αρνήθηκαν τη δημιουργία ξέχωρου συγκεντρωτικού, δικού τους Κράτους, δημιουργώντας αντίθετα πολυεθνικές, πολυθρησκευτικές κοινότητες ειρήνης και δημοκρατίας, μαζί με αραβικούς, ασσυριακούς, γιεζίντι και άλλους πληθυσμούς. Βασισμένες στην ισότητα όλων των ατόμων, στην άμεση δημοκρατία, στην κοινοτική ζωή και στην οικονομική εξίσωση, είναι φανερό γιατί πολεμούνται τόσο λυσσαλέα από τα απανταχού κράτη της δύσης και της ανατολής. Γιατί κουβαλάνε μέσα τους τον πραγματικό αντικρατικό και αντικαθεστωτικό αγώνα, που καταργεί τους διαχωρισμούς, τα σύνορα, τις έμφυλες καταπιέσεις και προτείνει ένα μοντέλο ζωής οριζόντιο, ειρηνικό, εξισωτικό και αμεσοδημοκρατικό.
Γι’ αυτούς τους λόγους, αλλά και για όλους τους λόγους του κόσμου, είμαστε αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Στεκόμαστε αντίβαρο στην θανατοπολιτική των κρατών, δημιουργώντας τις δικές μας πολυεθνικές κοινότητες. Προτείνουμε την αλληλεγγύη ως αντίδοτο στον εθνικισμό και το φασισμό. Προτείνουμε την άμεση δημοκρατία ως την κοινωνική εκείνη συνθήκη που ξεπερνάει τις ανισότητες και τις αδικίες της εξουσίας, καθιστώντας τον κάθε άνθρωπο υπεύθυνο για τη ζωή του. Στεκόμαστε ολόψυχα στο πλευρό των Κούρδων και των Κουρδισσών μαχητών και μαχητριών, γιατί ένα άλλος κόσμος είναι εφικτός και το αποδεικνύουν σε όλους και όλες μας. Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης την Πέμπτη 24/10 στις 6 μ.μ μπροστά στην Περιφέρεια Ιωαννίνων.
– Να κλείσει το κολαστήριο της Μόριας και κάθε κλειστό κέντρο κράτησης
– Πρόσφυγες και μετανάστες στις πόλεις και στις γειτονιές μας
– Ελεύθερα σύνορα χωρίς περιορισμούς
– Νίκη στα όπλα της Αυτόνομης Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας
– Άμεση Δημοκρατία Παντού
ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ – ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Write A Comment

two × 2 =